Potilaan lopettaminen ampumalla päivystyspoliklinikalla
(sisältää paksua päivystyshuumoria:D)
OHJEISTUS:
Huolellisen anmneesin ja statuksen jälkeen potilaat voidaan lopettaa ampumalla päivystyspoliklinikalla .45 kaliiperisella käsiaseella. Lopetettavaksi määrättyjen potilaiden tulee täyttää vähintään yksi seuraavista kriteereistä:
KRITEERIT:
1. Potilas on pidätettynä väkivaltarikoksesta, eikä ole riittävästi pahoinpidelty poliisien toimesta.
2. On pidätetty raiskauksesta tai lapsiin sekaantumisesta, eikä ole riittävästi loukkaantunut edeltävässä tappelussa uhrin tai uhrin omaisten kanssa.
3. Saapuu polille ambulanssilla tikkien poistoa varten.
4. Potilas haluaa uuden kipsin, koska vanha kipsi pehmeni mössöksi, kun kuusi pulloa kaljaa oli kaatunut päälle tai kipsi murtui tappelussa.
5. Potilas saapuu polille klo 03.00 jälkeen aamuyöllä näyttään vammaa, joka sattui kuusi viikkoa sitten.
6. Ei puhu suomea, ennen kuin kotiutetaan ilman kipulääkitystä ja siteeraa sitten ********* 7. Vaatii saada kipulääkettä näkymättömään vammaan tai sairauteen ja ilmoittaa olevansa allerginen kaikelle muulle paitsi Oxanestille.
8. Luokitellaan “Örkkimöykyksi” kolmen polin henkilökuntaan kuuluvan toimesta tai kahden lääkärin (joista vain toisen täytyy olla laillistettu).
9. Potilaan s-gt on suurempi, kuin Hb.
10. Huumeneula katkennut käsivarteen.
11. Pidätetty välivaltarikoksesta, ja äkisti muistaa vamman tai sairauden, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa.
MENETTELY:
A. Potilasta ei tule ampua ennen kuin asiasta on konsultoitu transplantaatioyksikköä mahdollisena elintenluovuttajana.
B. Örkkimöykkyä ei pidä ampua polin sisätiloissa C. Heroiiniaddikteille tulee antaa mahdollisuus tulla lopetettavaksi joko ampumalla tai 200 mmol KCl -i.v. –boluksella D. Mikäli joku kriteereistä 1-7 täyttyy, ampuminen voidaan toteuttaa sille anatomiselle alueelle, jota pidetään tilanteeseen nähden soveliaimpana.
E. Kohdissa 8-12 ampuminen kohdistetaan joko kitalakeen tai 4. intercostaaliväliin vasemmalle.
F. Kaikille ammuttaville potilaille asetetaan pleuradreeni, CV-katetri, intubaatioputki tai trakeostomia, mikäli poliklinikan lääkäri tuntee tarvetta harjoitella jotain edellämainituista toimenpiteistä.
MUITA HARKINNANVARAISIA KRITEEREITÄ:
1. Kieltäytyy hoidosta ja on humalassa tai pilvessä.
2. Syyhy tai täit
3. Sattuu joka paikkaan, mutta ei osaa kertoa mihin kohtaan eniten 4. Saapuu matkalaukkujen kanssa, joihin on pakattu tarvikkeet pitkää sairaalahoitoa varten (positiivinen Samsonite-oire) 5. Kuka tahansa autokolaripotilas, joka ei käyttänyt turvavöitä 6. Vanhemmat, joiden lapsi ei ollut turvavöissä kolarin sattuessa 7. Ei tiedä mitä lääkkeitä käyttää, mutta kertoo ottavansa “sinisen sydänpillerin, keltaisen hermopillerin, valkoisen verenpainepillerin ja 5 muuta pilleriä”, eikä tiedä minkään vahvuutta.
8. Kuka tahansa, joka valittaa useampaa, kuin kolmea vaivaa.
9. Kuka tahansa, joka haluaa tarkistuttaa useamman, kuin yhden perheenjäsenensä samalla kertaa (poislukien kolari-, häkä-, syyhy- tai täitapaukset).
10. Saapuu useamman kuin 2 ystävän tai perheenjäsenen saattamana 11. Kuka tahansa, joka kertoo hurjempia potilastapauksia, kuin itse olet kokenut 12. Selkäkipupotilas, joka kävi aamulla kiropraktikolla ja “nyt kipu on pahempi, kuin koskaan”.
13. Monisairaat vanhukset, jotka saapuvat polille klo 02.00 yöllä valittaen huimausta ja haluten vaihtaa verenpainelääkkensä.