Ahtisaarelle Kosovo-komennus?
25. lokakuuta 2005
YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimittänee jo tällä viikolla Kosovon neuvottelujen välittäjän.
-Välittäjäksi tullee Martti Ahtisaari, Annan sanoi myöhään illalla New Yorkissa.
YK:n turvallisuusneuvosto oli vain hetkeä aiemmin tukenut pääsihteerin ehdotusta neuvottelujen aloittamisesta koskien Kosovon tulevaa asemaa. Annanin mukaan prosessi alkaa nyt välittäjän nimityksellä. Ahtisaaren CMI (Crisis Management Initiative) -toimisto arvioi aiemmin STT:lle, että välittäjä nimitetään keskiviikkona tai torstaina.
STT, SK
Ahtisaari todennäköisesti Kosovo-neuvottelijaksi
Julkaistu 24.10. 22:50 Päivitetty 25.10. 7:25
YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi maanantaina, että hänen edustajansa Kosovon-neuvottelujen vetojuhdaksi on ”todennäköisesti” presidentti Martti Ahtisaari.
Päätös edustajasta tehdään Annanin mukaan vielä tämän viikon aikana.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti maanantaina, että neuvottelut Kosovon lopullisesta asemasta voidaan aloittaa Annanin suosituksen mukaisesti.
Annanin mukaan prosessi alkaa nyt välittäjän nimityksellä. Tarkkaa päivämäärää neuvottelujen aloittamiselle ei vielä julkistettu.
Kosovo kuuluu yhä muodollisesti Serbia ja Montenegroon. Käytännössä maakunta on ollut vuoden 1999 sodasta lähtien YK:n protektoraatti, jossa maailmanjärjestön Unmik-hallinto käyttää ylintä valtaa. Unmik valmistautuu nyt vallasta luopumiseen.
"Turvallisuusneuvosto antaa täyden tukensa tälle poliittiselle prosessille, joka ratkaisee Kosovon tulevan aseman", turvallisuusneuvosto totesi lausunnossaan.
Turvallisuusneuvoston lausunnossa ei mainittu sanaa "itsenäisyys", mutta on selvää, että käytännössä kyse on juuri itsenäisyysneuvottelujen aloittamisesta.
Kosovo on nykyään jakautunut albaanienemmistöiseen etelään ja serbienemmistöiseen pohjoiseen. Ibarjoen eteläpuolella serbit elävät omissa pienissä yhteisöissään Kfor-rauhanturvajoukkojen suojaamina.
Maakunnan hallinnollinen jakaminen on kuitenkin jo ennakkoon rajattu ulkopuolelle.
Todennäköisenä neuvottelutuloksena pidetään jonkinlaista ehdollista itsenäisyyttä, jossa keskushallinnon valtaa vähennetään. Niin serbit saisivat enemmän valtaa päättää omista asioistaan.
HS