Paso, kun sä asiasta tiedät näin paljon ihan jo oman kokemukses kautta, niin ootko kiltti ja kerrot lisää?
Oikeasti kiinnostais tietää tarkemmin tosta... Jotain mies jo kertoikin, mutta lisätieto tuskin koskaan on huonosta.
Ohjeista yleensä:
Varmaan ne ohjeet on aika pitkälle samat kuin muuallakin eli ennaltaehkäisevä suojautuminen pillereillä ohjeiden mukaan, suihkeilla ja sängynpäälle viriteltävällä hyttysverkolla.
Eli kuten mainitsin että malariaa levittävä hyttynen on aktiivinen vain pimeän aikaan niin esim suihkeidan ja pitkien hihojen ja lahkeiden käyttö päiväsaikaan ei ole niin tärkeää mutta heti pimeän tultua (tai vähän ennen) pitkähihaista ja -lahkeista vaatetta päälle (siihen tottuu aika äkkiä vaikka yölläkin ois yli 30 lämmintä) ja sit kaikki paljaat ihonkohdat hyttysmyrkyllä läpi ja mieluummin useampaan kertaan illan aikaan. Hyvä tietysti suihkuttaa myös vaatteille sillä hyvin nuo pikkupaskiaiset osaa pistää ohuiden vaatteidenkin läpi.
Nukkumaan mennessä ei kannata olla niin juubassa ettei muista tarkistaa hyttysverkkoa että sen liepeet on kunnolla "tilkitty" esim patjan alle eikä aukkoja ole. Hyttysverkko tulisi käsitellä myös jollain myrkyllä (jonka nimeä en muista) tai hätätilassa vaikka suihkuttaa senkin normihyttysmyrkyllä.
Mikään ylläoleva ei anna 100% suojaa vaan mahdollisuus saada malaria on silti olemassa. Jostain syystä toiset saa sen herkemmin ja useammin kuin toiset. Malaria hoitamattomana tappaa joten oireiden puhjettua kannattaa hakeutua hoitoon tai kantaa pillereitä mukana jos on kauempana lääkäripalveluista. Ennaltaehkäiseviä pillereitä voi käyttää ensiapuna jos on aihetta epäillä tartuntaa eikä lääkäriä ole päivämatkan päässä. Annostelu on toki runsaampaa ja useammin kuin ennaltaehkäisyssä. Artemodi on paras omalääkitys tällä hetkellä malarian hoitoon mutta kuten aikaisemmin mainitsin sitä ei saa käyttää ennaltaehkäisyyn koska lääke on suht'uusi ja ettei malariakannat kehitä vastustuskykyä siihen niinkuin muihin aineisiin muutamat kannat ovat jo tehneet.
Suomalaiset lääkärit yleensä sanoo että ennaltaehkäisevää lääkitystä voi syödä vuodenkin ilman mitään mutta totuus on että kolmen, maksimissaan kuuden kuukauden jälkeen pitäisi lääkkeiden syönnissä pitää tauko. Myrkyt on sen verran pahat että pidempiaikaisessa jatkuvassa käytössä maksavaurion riski kasvaa.
Sanotaan myös että ennaltaehkäisevässä lääkityksessä on se huono puoli että kun tartunta iskee niin lääkitys vaikuttaa oireisiin heikentävästi eikä henkilö välttämättä ymmärrä hakeutua hoitoon välittömästi.
Mulla oireet iski niin vahvana päälle vaikka lääkitys olikin ettei ollut kahta sanaa ettenkö mennyt lääkärille. Oireet meni ohi parissa päivässä ja vastalääkityskin lopetettiin viiden päivän jälkeen.
Monet kollegat sanovat että mieluummin kärsivät sen malarian kuin maksavaurion eli eivät syö ennaltaehkäisevää lääkitystä ollenkaan, joka on toisaalta ymmärrettävää kun saattavat oleilla endeemisellä alueella vuosiakin.
Sen jälkeen kun sen malarian on kerran saanut niin se on sit siinä. Oireet poistuu lääkehoidolla mutta tauti ei koskaan. Se voi uusiutua uudestaan ja uudestaan vuosienkin jälkeen ilman mitään. Eli joka kerta kun sairastat ns. normaaliflunssan, kannattaa käydä varmuuden vuoksi myös verikokeessa kun flunssan ja malarian oireet on aika samantyyppiset.
Mitä muuta keksis? Kysy lisää niin vastaan jos osaan....