Camp Koti

Yleiset => RT-jutut => Aiheen aloitti: zatu - 05/06/2004, 14:36:34

Otsikko: Jälkipuinnin ja -hoidon tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 05/06/2004, 14:36:34
Mitä mieltä olette jälkipuinnista kotiutumisen jälkeen? Pitäisikö puintitilaisuuden olla turvaajille mahdollinen/pakollinen? Nythän kukin kotiutuu miten kotiutuu, ja lana ym. vaikeudet eivät liene harvinaisia. :-/ Vähentäisiköhän puinti ongelmia?

Entä kotijoukkojen jälkipuinti, jossa voisi summata vuoden ilot ja surut ja vaikka varautua näihin kotiutumisongelmiin? Vai onko tällaisia tilaisuuksia jo järjestettykin?  :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: minni - 05/06/2004, 18:42:39
Voisi olla minusta pakollinen rauhanturvaajille. Kosovon osaltahan sitä kokeiltiin kerran vapaaehtoisena (en kyllä tiedä, miksi siitä ei tullut käytäntöä, oliko mahdollisesti taloudellisesti liian iso satsaus pv:lle?) ja nyt on käsittääkseni ensi viikonloppuna Eritrean porukalle pakollinen tilaisuus. Palaute oli ainakin siitä Kosovon jutusta hyvä ja moni katsoi sen tarpeelliseksi. Toivottavasti siis tekevät siitä pysyvän käytännön. :)

Ja kyllä kotijoukkolaisiakin voisi jollakin tavalla koota yhteen esim. uuden yhdistyksen taholta ihan vertaistukien, sillä varmaan monella on sellaisia asioita, joista olisi pakko päästä puhumaan, eikä kaikilla suinkaan ole nettiä käytössä, että pääsisi mukaan näille listoille. Sellainen valtakunnallinen debriefing edes kerran vuodessa olisi varmasti hieno juttu. Tottakai vapaaehtoisvoimin...mutta ruohonjuuritason lisäksi mukana voisi olla ammattiauttajiakin...  :-/
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 06/06/2004, 00:15:12
Lainaus
Mitä mieltä olette jälkipuinnista kotiutumisen jälkeen? Pitäisikö puintitilaisuuden olla turvaajille mahdollinen/pakollinen? Nythän kukin kotiutuu miten kotiutuu, ja lana ym. vaikeudet eivät liene harvinaisia. :-/ Vähentäisiköhän puinti ongelmia?

Entä kotijoukkojen jälkipuinti, jossa voisi summata vuoden ilot ja surut ja vaikka varautua näihin kotiutumisongelmiin? Vai onko tällaisia tilaisuuksia jo järjestettykin?  :)

Mun mielestä pitäis järjestää useempikin kuin yksi jälkipuinti tilaisuus... En niinkään kannata sitä heti alhaalta tulon jälkeen olevaa jälkipuintia vaan, esim reilun kk päästä kotiutumisesta vois olla jotain briefingiä ja taas siitä kk päästä...

Mun miehellä ei niinkään tarvetta ollut heti kotiutumisen jälkeen päästä briefaileen, mut sitten n. kk kotiutumisen jälkeen alkoi olla jutut jo sitä luokaa, että ois ollut parempi jutella ne jonkun alhaalla olleen kanssa...
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 06/06/2004, 00:16:54
Lainaus
mutta ruohonjuuritason lisäksi mukana voisi olla ammattiauttajiakin...  :-/

Mä oon päässäni tota pohtinut, että pitäis saada yhdistykseen mukaan joku ammattiauttaja... varmasti monella olisi tarve päästä ammattiauttajan kanssa juttusille, mutta monesti kynnys on kovin korkea lähteä apua hakemaan.

siks ois hyvä, että "omassa piirissä" ois joku ammattiauttaja, joka osais tarpeen tulleen privana vähän jutustella jonkun immeisen kanssa...
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 06/06/2004, 13:27:08
Lainaus
Mielestäni jälkipuinti pitäisi järjestää aina mission päätteeksi ja sen tulisi koskea myös kotijoukkoja.


Juuri niin! Ja voisi olla vielä ainakin turvaajille pakollinen, jotta sitten nekin, jotka eivät puintia katso tarvitsevansa, saisivat pientä evästystä siitä, mitä saattaa olla odotettavissa. Ei se tietysti ongelmia poistaisi, mutta olisi takuulla tyhjää parempi apu. (Eri asia sitten, miten vähän machoilevammat turvaajat myöntäisivät mitään tukea/apua tarvitsevansa.. ;))

Ja IceQueenin kanssa olen samaa mieltä siitä, että useampikin puintitilaisuus voisi olla tarpeen, kenties ainakin niille, joilla sitten on jotain ongelmia. Ja sekin olisi jo plussaa, jos niitä ongelmia oppisi tunnistamaan ja ehkä jopa myöntämään. :) Sekä turvaajille että kotiväelle saisi olla jonkun ammatti-ihmisenkin apua tarjolla ehkä juuri tällaisen kanavan kautta.

Tosin, kyllähän monenmoista epävirallisempaa briefingiä järjestetään jatkuvasti. Alkoholin voimalla varsin usein, tosin. Sellainen muistikuva minulla on, että jossain vaiheessa hermot meinasi mennä näiden veteraanikokousten kanssa. ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Kisu - 13/06/2004, 19:27:42
Yks minkä olen huomannu, että kun joku asia muuttuu pakolliseksi, niin motivaatio semmoiseen laskee kummasti.. On hyödyllistä tai ei. Siitä ei silloin sitä hyötyä oteta irti jo negatiivisella lähtöasenteella. (oli hieman hankalasti sanottu, mut jos ajatus edes selkiäis..)

Eli kyllä miun mielestä vapaaehtoispohjalla noihin on lähdettävä. Ja tarpeellista ois moinen kyllä sekä useampi kuin yksi tilaisuus, sillä yksittäinen eika ei millään voi sopia kaikille.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: minni - 13/06/2004, 21:32:11
Tämän päivän Hesarissa oli siitä tällä hetkellä meneillään olevasta tilaisuudesta juttu. (Eritrean kotiutujat) Ja varmasti on seuraavassa sb-lehdessä, voisin kuvitella niin. :)

Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 14/06/2004, 00:07:08
Lainaus
Mielestäni jälkipuinti pitäisi järjestää aina mission päätteeksi ja sen tulisi koskea myös kotijoukkoja.hih hih... minä ja mies kuuntelemassa jossain jälkipuintitilaisuudessa jonkun asiantuntijan juttuja siitä miten ihmissuuhteessa voi syntyä ongelmia... no kidding??!

Ehkä en ihan heti olis lähdössä johonkin jälkipuintitilaisuuteen,silti hyvä jos se jotain ihmisiä auttais.

Kuitenkaan rt-hommat (+kotiutuminen) ei oo mitään salatiedettä. Eläämä vain, ei sen enempää (ja sen suurempaa ongelmaakaan ei kannata tehdä! ;) )!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Kisu - 14/06/2004, 21:27:02
Lainaus


Eihän pitkässä parisuhteessakaan kaikki ole itsestäänselvää saatika sellaisille, joilla on takana vasta suhteellisen tuore suhde ja siihen tulee sitten palvelus ulkomailla melkoisen miehekkäässä ilmapiirissä (lue: pikkupojat "hiekkalaatikolla" kehuskelemassa rohkeudellaan). <-- ja älkää lukeko suluissa olevaa kirjaimellisesti!  >:(Niin... On tuossa Pike vinha perä..

Ja mie allekirjoitan myös sen, etten olisi 10 vuotta sitten jaksanut yhtä hyvin odotella kuin nyt.

Yksi mikä noissa jälkipuintijutuissa on.. Niillä on ikävä jälkikaiku ja ne yhdistetään vain elämän isoihin, yleensä traumaattisiin kriiseihin ja tapahtumiin. Mutta mietitäänpäs rt-vuotta. Monelle meistä sillä kuitenkin on kauaskantoisia vaikutuksia. Puheessa on slangia, asiat ovat ennen tai jälkeen rt-vuoden tapahtuneita. Parisuhde kesti tai ei kestänyt rt-vuotta jne.

Eli jos tuo ei ole isoa asiaa, niin mikä sitten on.

Rt-vuosi on sekä kotijoukkolaiselle että turvaamaan lähtijälle kuitenkin aika iso elämänkokemus ja jopa muutoskin. Ja selviytyminen siitä on yksilöllistä. Ja kyllä mie olen edelleen (jo elämänkokemuksen ja ammattitaustan puolesta) samaa mieltä jälkipuinnin tarpeellisuudesta. Se miten sellainen olisi viisainta toteuttaa tai missä, on minulle arvoitus.

Kuitenkin sen pitäisi olla erillinen kotijoukkolaisilla ja rauhanturvaajilla. Onhan se kokemuskin siitä vuodesta erilainen lähtijällä ja jäävällä.

Nooh, menipä saarnaamiseksi.. Meidän suhteemme kesti ilman ongelmia, mutta uskon sen johtuvan vain ja ainoastaan meidän molempien elämänkokemuksesta ja iästäkin. Uskoisin silti, että jos jälkipuinti olisi (ollut) niin kumpikin meistä olisi sinne mennyt. Ei niistä haittaakaan olisi. ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 14/06/2004, 23:06:10
Voin ihan suoraan sanoa, että meille olis jälkipuinti ollut enemmän kuin tarpeellista. Niin yksilöinä kuin pariskuntanakin.

Molemmat meistä oli aikalailla hakoteillä, mitä odottaa kotiutumiselta... Mä odotin suuria, mies vielä suurempia... Ja sitten kun asiat lähtikin luistamaan just toiseen suuntaan, kaikki alko menemään totaalisen päin persettä.

Puhuttiin ja puhuttiin ja puhuttiin, mut keskenämme puhuminen ei sitten ihan auttanutkaan. Mut turha on lähteä milleen tavalliselle "nuppilekurille" juttelemaan rt-vuoden vaikeuksista, ei ne kuitenkaan sellaista ymmärrä.

Eli jälkipuintitilaisuudessa ois ollut todennäköisesti mahdollisuus keskustella ihmisten kanssa, jotka ois hieman osanneet varoittaa mitä tuleman pitää...

Toisille rt-vuosi on todella helppo ja sujuu kuin vettä vaan... Meille rt-vuosi oli ihan helvetin vaikea... ja siitä emme sitten loppuviimeksi selvinneetkään... :-/

Mut toivoisin, että jälkipuintimahdollisuus järjestettäisi, ja mielellään pakollisena kaikille... ei mun mieheni ois puhau pukahtanut mistään jälkipuinnin mahdollisuuksista, jos ois sanottu, että on vapaaehtoista... Eihän hän maininnut ees kotijoukoista silloin aikanaa, kun eihän sellanen nyt tarpeellista voi olla.  :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 15/06/2004, 12:58:03
Minusta on aika hassu lukea, että ihmiset puhuu odottelemisesta yms. Allekirjoittanut ei ainakaan "odottele" täällä ketään, vaan rakastaa omaa kulta-mussukkaansa täysillä, vaikka kontakteja kaikilla aisteilla ei olekaan. Meillä eletään täyttä elämää, olkoonkin että siihen kuuluu se, että välillä toinen on poissa. Ja yritetään selvitä ongelmista kun (ei jos) niitä eteen tulee.  Kyllä muistissa on viime "kotiutuminen", ja sen mukanaan tuomat ongelmatkin. Silti en usko että jälkipuintitilaisuus olisi niihin auttanut. Ne vain oli käytävä läpi, ja niihin vain oli tartuttava.
Miksi sitten kirjoitin? Sen takia, että ihminen joka lukee näitä ja on juuri lähettänyt kultamussukkansa maailmalle, voi ehkä luulla, että kotiutumisestakaan ei selviä ilman (vähintään) terapiaa (mikä ei sinällään ole ollenkaan huono vaihtoehto sellaisen tavitsijoille).
Jos oma mussukka tulisi reissusta ihmisenä, joka olisi täysin lakannut kunnioittamasta minua ja minun ajatuksiani, ei sitä millään jälkipuinnilla pelastettaisi. Tuskinpa millään.
Ja Pikelle sen verran että tekstiäsi lainasin vain sen takia, että olit onnistunut hyvin vangitsemaan pariin sanaan sen hetkisen keskustelun kulun. Kommenttini oli siis ylimalkaista, ei mitenkään sinun ajatuksiasi kritisoivaa!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 15/06/2004, 13:47:14
Lainaus
Minusta on aika hassu lukea, että ihmiset puhuu odottelemisesta yms. Allekirjoittanut ei ainakaan "odottele" täällä ketään, vaan rakastaa omaa kulta-mussukkaansa täysillä, vaikka kontakteja kaikilla aisteilla ei olekaan.

Ei millään pahalla mutta tuo aika ilkeä mielisesti viittaa siihen, että me "odottelijat" emme sitten rakastaisi miehiämme täysillä...

Kyllä mä koin tuon vuoden odotteluna. Sitähän se on kaikesta rakastamisesta huolimatta. Toisilla se menee siinä sivussa, toisilla ei. Toisille se odottaminen ja yksin oleminen täyttää koko sen hetkisen elämän. Toisille se on tavallista arkea.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 15/06/2004, 13:51:35
Lainaus
Kuitenkaan rt-hommat (+kotiutuminen) ei oo mitään salatiedettä. Eläämä vain, ei sen enempää (ja sen suurempaa ongelmaakaan ei kannata tehdä! ;) )!

Eihän se juu salatiedettä ole, mutta osaat myös sitten varmaan kertoakkin syyn siihen miksi niin suuri osa (90 % numeroina viimeisimmän tiedon mukaan) parisuhteista katkeaa rt-vuoden aikana tai vähän sen jälkeen? ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: minni - 15/06/2004, 13:53:17
Onneksi suurin osa selviää ilman ongelmia puolin ja toisin rankasta vuodesta, mutta vielä jälkipuintiin liittyen...

Omasta mielestäni se voisi tapahtua esim. kahdessa erässä; heti kotiutumisen jälkeen ja puolen vuoden kuluttua uudestaan. Ja toki eri "paikoissa" rauhanhurmaajille ja kodinturvaajille. Ihan jo siksikin eri paikoissa, että silloin kaikki voi tulla paikalle omana itsenään ja meillä kotijoukkolaisilla puinti olisi ehkä epävirallisempi kuin rauhanturvaajilla, sillä ovathan he rauhanturvaajina "töissä".

Vertaistukeahan on tarjolla ruohonjuuritasolla koko vuoden, mutta ammattiauttajan ollessa paikalla, voisi niitä mielen kiemuroita purkaa myös ulkopuoliselle, puolueettomalle henkilölle "kaverillisten" tukijoiden lisäksi. Puhun nyt omasta näkökulmasta, koska en osaa ajatella rauhanhurmaajan aivoilla. ;)

Itse olen käynyt terapiassa myös välttääkseni ongelmia...en vain ongelmien vuoksi... Eikä tälläisessä mallissa olisi pakko nähdä ketään ammatti-ihmistä, jos ei tahdo tai kaipaa apua...
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 15/06/2004, 14:31:48
Lainaus

Ei millään pahalla mutta tuo aika ilkeä mielisesti viittaa siihen, että me "odottelijat" emme sitten rakastaisi miehiämme täysillä...Jos nyt tyytyisit IQ-kulta tulkitsemaan kirjoittamaani tekstiä ihan kielellisen tulkinnan keinoin ja unohtamaan analogisen tulkinnan. Kirjoitukseeni ei sisälly ilkeämielisiä viittauksia, vain (ja ainoastaan) subjektiivinen, minua koskeva näkemys.

Jokainen rakastaa tai on rakastamatta, kukin miten parhaakseen näkee!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 15/06/2004, 14:43:40
Lainaus

Eihän se juu salatiedettä ole, mutta osaat myös sitten varmaan kertoakkin syyn siihen miksi niin suuri osa (90 % numeroina viimeisimmän tiedon mukaan) parisuhteista katkeaa rt-vuoden aikana tai vähän sen jälkeen? ;D


No miksi parisuhteet ylipäänsä katkeaa? Sen takia että ovat tulleet niiden (luonnollisen) syklinsä päähän. Tämä katkeaminen voi tapahtua rt-vuoden jälkeen, tai "kimmokkeena" on joku muu tilanne. Mielipiteeni on että pitäisi yrittää nähdä asiat myös rt-vuoden takaa.
Suuret pahoitteluni IQ:lle eron johdosta, tämäkään teksti ei ole ilkeämielinen (eikä missään mielessä sellaiseksi tarkoitettu), vaan pelkästään de facto vastaus kysymykseen.

Ja tuosta 90%, mitenhän tuohon numeroon on päädytty? Millä satunnaisotannalla ja onko virhemarginaalit sisällytetty?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Sundancer - 15/06/2004, 17:23:50
Lainaus

miksi niin suuri osa (90 % numeroina viimeisimmän tiedon mukaan) parisuhteista katkeaa rt-vuoden aikana tai vähän sen jälkeen? ;D

Minulla on tähän kokemukseen perustuva veikkaus. Syynä ei ole itse rauhanturvatoiminta. Ei syytetä siitä ammattia. Mutta usein pariskunta joka on tavannut nuorena ja nuoren rakkauden huumassa haluaa sopeutua toisen elämään ja olemiseen, helposti antaa suhteessa periksi omista tavoistaan ja periaatteistaan. Sinänsä hyvä asia, koska yhteiselo ei onnistu ilman sopeutu/tta -mista. Sitten kun eletään vuosi erossa ja tavataan vain harvakseltaan, molemmat alkavat saada takaisin niitä omia peruspiirteitään, joita yhdessä elon aikana siloitteli. Kun nämä ominaisuudet sitten heitetään samaan pataan ilman tuota tuoreen suhteen mukautumisviettiä, niin molemmat äkkiä huomaavat miten erilaisia ovat ja miten erilailla ajattelevat. Toiselle tärkeät asiat eivät merkitse toiselle mitään puolin ja toisin.

Ihan sama mikä tuon pitkän eron aiheuttaa. Useimmiten jommankumman puoliskon työ. Olen itse käynyt läpi saman asian ja mietin aikanani, miksi toisesta kasvoi eroon. (se mies ei ollut rauhanhurmaaja) Lopputulema oli, että ne asiat, joihin toisessa tykästyi, ei riittäneet pitkän päälle. Ja erillään asuessaan itsenäistyi uudelleen niin että oma minä pääsi esiin ja pystyi itselle tärkeissä asioissa pitämään oman päänsä. Toinen ei sitten siitä minästä pitänyt, joten tiet erkanivat.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 15/06/2004, 18:56:05
Lainaus

BB, en ottanut kirjoitustasi kritiikkinä omaani kohtaan, mutta naarastiikerin lailla puolustan niitä joita sanoillasi satutit. Sinulla ja miehelläsi on varmasti hieno suhde ja toivon, että se myös jatkuu yhtä hyvänä. Toivon myös, että pääsette menestyksekkäästi vaikeiden aikojen yli, jos niitä ei vielä ole kohdalle osunut. Niitäkin elämä tuo - - ihan varmasti.


Voi kuule Pike, eiköhän jokaisessa suhteessa ja itseasiassa elämässäkin ole niitä vaikeita aikoja. Ja eihän niistä muuten yli pääse kuin selviämällä.
Joten kiitän ja kumarran tuestasi, varmasti tulee tarpeeseen. :)
Mutta on aika suhteetonta kirjoittaa, että olen satuttanut ihmisiä sanoillani. Olen vain kirjoittanut mitä mieltä olen jälkipuinnin tarpeellisuudesta/tarpeettomuudesta, eikä mielestäni argumentaation tarkoitus ole ketään loukata (puhumattakaan, että kenenkään tulisi siitä loukkaantua). Enemminkin argumentaation tarkoitus on  tuoda esille vaihtoehtoisia tapoja ja ajatuksia, eikö niin?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 15/06/2004, 20:02:41
Lainaus

Ensimmäisen reissun aikana minä en muuta tehnytkään kuin odotin. Odotin harvoja puhelinsoittoja, odotin huoltolentopäivää, joka toi kärsimättömättömänä odottamiani kirjeitä, odotin harvaan olevia lomia, odotin kokoajan jotakin. Pieneksi selvennykseksi: ei ollut tuolloin sähköposti tai tekstiviestejä ja lomat kahden kuukauden välein... Ja hitto soikoon se jatkuva odottaminen otti koville juuri siksi, että rakastin niin paljon, että se koski jopa fyysisesti. Ja kun tuota odottamista oli kestänyt vuosi ja edessä oli vielä neljä kuukautta niin minä olin aivan puhki! Kyllästyin niin totaalisesti siihen jatkuvaan odottamiseen, että "lakkasin" odottamasta. Kävin jopa välillä bilettämässä ja kas kummaa, huomasin, että olisihan niitä muitakin miehiä maailmassa. Aloin kaivata ihan mielettömästi rakastumisen tunnetta ja sitä, että saa vilkuilla mielenkiinnon kohdetta niin, ettei toinen muka huomaa. Onneksi olen umpiuskollinen puolisolleni, että se sai jalkani pysymään maanpinnalla. Mutta ihastuminen tapahtui ja se tapahtui, vaikka kuinka olit toisin ajatellut. (mieheni ensimmäinen reissu osuu vuosille -94-95)

Olipa tarinaa, mutta ei se yhdessäpysyminen ole mikään helppo juttu. Eikä siihen auta pelkästään se, että rakastaa pirusti. Tarvitaan niin mielettömän paljon muutakin.

Piken teksti kiteyttää aika hyvin meidän rt-vuoden... Eli minun näkökulmastani vuosi oli juuri tuollasta, vaikka meillä olikin helpottamassa yhteydenpitoa kaiken maailman välineet. Pohjalla oli vielä lievä burnout, johon "sairastuin" (onko burnout sairaus?) koulussa. Masennuksen aineet olivat valmiit jo ennen rt-vuoden alkamista. Kaikkein pahin asia oli se, että minä olin muuttanut suoraan vanhempieni luota mieheni kanssa samankaton alle, ja olimme vasta pääsemässä yhteisen elämän alkuun. Minulle henkilökohtaisesti yksin asuminen noin pakon edessä oli kauhea paikka. En ollut tottunut olemaan yksin. Edes vanhempieni luona asuessani en juurikaan koskaan ollut yksin, kiitos 2 pikkusiskon.  Ja sitten yhtäkkiä, joudunkin olemaan täysin yksin. Se oli pelottavaa. Ja ahdistavaa.

Ja se oli juuri tuollaista odottamista ja odottamista se vuosi... Rakkauden puutteesta missään vaiheeessa ei olut kyse, vaan juuri siitä, että rakastin liikaa... En osannut päästää irti ja antaa mieheni tehdä sitä mitä halusi, vaan tarrauduin liiaksi kiinni. Sen huomaan vasta näin jälkeen päin.

Mutta se asia, mitä en tajunnut ennen rt-vuotta, oli se, miten paljon minä itsenäistyin rt-vuoden aikana, kun olin ja elin yksin. Ei tarvinnut huolehtia kuin itsestään. Yhtäkkiä toinen ihminen tulikin elämään saman katon alla, eikä hänkään osannut ottaa huomioon sitä, että minä olin täällä itsenäistynyt todella paljon. Hän kuvitteli, että täällä odottaisi se sama hissukka, joka täällä oli hänen sinne lähtiessään. Hänen mielessään ei käynyt se, että minusta oli tullut itsenäinen ja ennen kaikkea itsevarmaa ja oman arvoni tunteva nainen. En ollut enää hänessä niin kiinni kuin ennen, minulla JOPA oli oma elämä! :) Siihen ei mies tahtonut sopeutua millään.

Rakkaus ei ole loppunut vielä tänäkään päivänä, vaikka osoitteet tällä hetkellä ovatkin eri. Missään vaiheessa emme ole haudanneet mahdollisuutta yrittää muutaman kuukauden päästä uudelleen. Mutta ei kannata ruveta polttamaan kynttilää molemmista päistä loppuun vain sen vuoksi että on PAKKO pitää suhde kasassa.Meillä oli kummallakin on vaikeuksia ensinnäkin sopeutua faktaan että toinen on taas suomessa, tavoitettavasissa lähes 24/7 puhelimella ja tekstiviestillä ja vieläpä näemme lähes koko ajan. Ja toiseksi vaikeuksia oli sopeutua siihen, että yhteisessä kodissa arkiaskareet ovat yhteisiä.

Tämä meni nyt hieman aiheen vierestä mutta menköön...

Kotiutuminen ei ole helppoa. Jopa monet sellaiset ihmiset, jotka minulle kauheasti väittivät vastaan vielä puoli vuotta sitten, kun kirosin heille oman mieheni kotiututessa, miten helvetin vaikeeta se on, ovat joutuneet myöntämään, ettei se ihan niin helppoa olekkaan, kuin ovat joskus väittäneet. ;D Mutta oikealla asenteella, sekin onnistuu. Se ei ole mahdotonta. Meidän tapauksessamme molemmilla asenne oli väärä, ja uskoisinkin, että jälkipuinti mahdollisuus ammattiauttajan kanssa olisi ehkä osannut auttaa tuon oikean asenteen löytämisessä.

Suosittelen kuitenkin puhumaan kotiutumisesta vasta siinä vaiheessa, kun sen kotiutumisen on kokenut! ;D Silloin tietää, mistä puhuu! ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Janica - 15/06/2004, 20:39:01
Meillä oli mielestäni todella helppo kotiutuminen.

Isäntä tuli, totesi, että jaaha, täällä taas.
Minä totesin, että joo-o. Tuli taas sotkemaan meidän siistin asunnon siihen kuntoon, kun se reissuun lähtiessä oli. Eli 10 cm pölykerros joka puolella.

Alkuun oli erimielisyyksiä ja paljon, isännän mielestä mä purin pahaa oloa jatkuvaan siivoamiseen ja totta puhuen, yritin jatkaa siivouksen myötä sitä elämää, mitä mulla oli sillä aikaa kun J oli reissussa. Samoin jatkoin ympäripyöreiden päivien tekoa. J:n reissun aikana pidin itseni ylikiireisenä, jotten ikävöisi koko ajan. J:n kotiuduttua jatkoin samaa, jotta saisin turvallisuudentunnetta siitä, että elämä ei taas muuttuisi pälaelleen. J ei sitä ymmärtänyt ollenkaan.  :(

Parhaimmillaan koko viime kesä meni siihen, että herätys oli aamulla klo 5, töihin klo 6.30, töistä klo 14.30, kotiin vaatteita vaihtamaan, 15.30 avoimelle yliopistolle, 22.00 takaisin kotona. Huh huh... :-[

J oli kotiutuessaan tottunut Kosovon tapoihin. Kaikki piti tehdä valmiiksi. Omien pyykkien hakeminen narulta ja laittaminen kaappiin oli niin hankalaa, että itku kurkussa välillä katselin makkarin lattialla kasvavaa pyykkikasaa. Itse olin reissun aikana tottunut viikottaisiin siivouspäiviin ja siihen, että vieraita kelpasi kutsua koska vaan. Se järisyttävä sotku oli kamalaa!  :o

Mutta aika vei voiton. Me olemme molemmat onneksi erittäin sopeutuvia ihmisiä, joten saimme pienellä kärsivällisyydellä ja opettelulla toisemme taas siedettäviksi. Nykyään kaikki on mallillaan taas: Isäntä tuossa äsken grillasi meille hyvät kassler-pihvit, leikkasi nurmikon ja laittelee vuodesohvaa tuossa selän takana paikalleen. Minä taas osaan taas rentoutuakkin ja katselen tyytyväisenä vierestä isännän touhuilua.  ;) :D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 15/06/2004, 23:22:35
Lainaus


Ai, ihanko totta! Minä olen vielä niin kovin nuori ja kokematon, mutta hyvä neuvomaan muita.  ;D ;D ;D

Sinun ajatuksillasi voisi parantaa melkoisen määrän mielenterveyspotilaita, joiden määrä on valitettavasti kokoajan kasvava.

Anteeksi BB, tuo oli ilkeästi sanottu, mutta ei se aina niin ole kuin väität. Kaikki eivät selviä, vaikka sitä hirveästi tahtoisivatkin. Me jotka olemme terveitä ja vahvoja selviämme mistä vain, mutta kun heikkojakin on olemassa ja niitä on paljon. Heikkoja löytyy myös rt-piireistä, niin miehistä kuin naisista. He tarvitsevat tukea ystäviltä, mutta valitettavan usein jäävät siitä paitsi. Pahimmassa tapauksessa hänet unohdetaan kokonaan.

Siitä syystä vertaistuki on tärkeä myös mission jälkeen.


Jätän spekuloimatta kommenttisi "väittämistäni" (itse kyllä käyttäisin mieluummin termiä "väite"), koska sellainen tuskin ketään auttaa, ja tuskin kuuluu tähän aiheeseenkaan (tai argumentaatioon ylipäänsä).
Ja vielä kerran miksi en usko jälkipuintitilaisuuden tarpeellisuuteen (lue: jälkipuintitilaisuus). Tai oikeastaan tarpeellisuus on aika harhaanjohtavaa, sillä jonkinlainen asioiden läpikäyminen toki on tarpeellista. Mutta siis siihen tilaisuuteen. Rakennetaan konstruktio, missä tällainen tilaisuus järjestetään. Miten se järjestetään? No helppoa, kerätään porukka yhteen ja aletaan jälkipuimaan. No miten sitten jälkipuidaan? Yksi vaihtoehto on hankkia paikalle asiantuntija, joka luennoi kotiutumislanasta. Ei hullumpi idea, mutta miten tehokasta sellainen oikeasti olisi? Miten paljon helpommaksi se kotiutuminen tulisi? Ja ennen kaikkea, kuinka moni kuuntelisi tätä asiantuntijaa, ja kuinka ne asiantuntijan opit oikein saataisiin käyttöön todellisessa elämässä? Optimi olisi tietysti että ongelmat näin poistuisivat, mutta rohkenen epäillä, että tuskinpa näin käy... Se että tietää sanan "kotiutumislana" ei kyllä vielä yhtään ongelmaa hävitä. Silti ne ongelmat kotona on kohdattava  (ja tämä oli kirjoitukseni tärkein pointti -TYÖ tehdään kotona). Entäpäs jos haetaan interaktiivisempaa mallia? Järjestetään ryhmäkeskusteluja. Suomalaisen mentaliteetin tuntien keskustelu varmasti olisi sangen vilkasta..! Entäpäs kolmas vaihtoehto: pari jolla on ongelmia ohjataan keskustelemaan professionaalin ammattiauttajan luo. Varmasti toimivin malli, jolla saadaan kahdenlaisia tuloksia. Pari joko eroaa lopullisesti tai mikä toivottavampaa, ryhtyy nyt tiiminä parantamaan suhdettaan. Mutta epäilisin, että resurssit tuskin riittävät jälkipuintitilaisuuden yhteydessä mallin numero kolme järjestämiseen.
Entäpä sitten jos tilaisuus järjestetään vapaamuotoisemmin, ja illanistujaiset meiningillä, kavereiden kanssa hauskaa pitäen. Hyvä homma, mutta olettanen että vaikka maailma parantuukin, niin parisuhde saattaa jäädä vähän vähemmälle huoltamiselle.
Ja siihen pointtiin. Tärkein työ tehdään kotona (ehkä jonkun ulkopuolisen auttajan avustuksella), ja jälkipuintitilaisuus tuonee kovin marginaalisen hyödyn.

Ja lopuksi lienee aivan pakko ottaa kantaa ihmisten erittelyyn vahvoihin ja heikkoihin. Itse vierastan tällaista kahtiajakoa, sillä eiköhän suurin osa kuitenkin sijoitu jonnekin vahvan ja heikon välille. Joku viisas kerran sanoi, että vahvuus on omien heikkouksien tunnistamista, mutta menen vielä pidemmälle ja ehdotan että "vahvuus" on sitä, että vaikka olisikin "heikko" niin uskaltaa vahvistaa itseään!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 15/06/2004, 23:32:54
Eli toisin sanoen, turha sitä on mitenkään edes yrittää edes auttaa kotiutumista ja sen jälkeisten ongelmien ratkaisussa! ;D Oishan se kauheeta, jos siitä jälkipuinnista ihan oikeesti ois vaikka apua jollekin...:o ;D

Mitäpä virkaa sen paremmin sitten on Kotijoukkojen ja RT-leskien postituslistoilla tai tällä foorumilla?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 16/06/2004, 00:30:20
Lainaus
Eli toisin sanoen, turha sitä on mitenkään edes yrittää edes auttaa kotiutumista ja sen jälkeisten ongelmien ratkaisussa! ;D Oishan se kauheeta, jos siitä jälkipuinnista ihan oikeesti ois vaikka apua jollekin...:o ;D

Mitäpä virkaa sen paremmin sitten on Kotijoukkojen ja RT-leskien postituslistoilla tai tällä foorumilla?


Hei oikeesti, näin kauheasti vaivaa perustelemalla oman kantani, nyt edes yritystä peliin! ;)

Ja mitä hyötyä on kotijoukoista med mera? Tuskin haittaakaan... (sorgen, oli ihan pakko!)
;D

Ja ihan todella, ketään ei ole tarkoitus kirjoituksillani henkilökohtaisesti loukata! Korostan edelleen että kirjoitukseni on oma perusteltu mielipide ja oma suhtautumiseni rt-vuoteen yksi monista tavoista suhtautua (voin kyllä suositella sitä kaikille, tarvitaan vaan ripaus optimismia ja jääräpäisyyttä niin hyvin menee, hih hih!).

P.s. Ollaanpas saatu hedelmällinen keskustelu, ja hyviä näkökantoja (myös sinulta, Pike, vaikkeivät näkökantamme ihan kohtaakaan ;))
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: minni - 16/06/2004, 09:25:37
Varsin mielenkiintoinen keskustelu. ;)

Vihje BB: jälkipuintitilaisuuksia on jo järjestetty SSBL:n ja PV:n taholta. Eli malli on jo olemassa. (Sitä myös kehitetään jatkuvasti.) Kaikki tälläinen perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja kokeiluun, jotta päästään alkuun. Pyörää ei siis tarvitse kenenkään keksiä uudestaan. ;)

Eli tässäkin asiassa voidaan käyttää avuksi aikaisempaa mallia tai kehittää sitä niin, että kaikki halukkaat saadaan mukaan. Tosi asiassa suurin osa katsoo tarvitsevansa tälläistä mallia.

Suosittelen ottamaan aina ensin selvää olemassa olevista asioista, niiden toimivuudesta, kokemuksista, palautteesta jne. Tietoa löytyy nyt aluksi esim. sb-liiton sivuilta ja näiden kaikkien foorumeiden ylläpitäjiltä.

Tämä tosiaan ihan vinkiksi kaikella ystävyydellä. Ja tosiaan nämä keskusteluthan perustuu meidän kaikkien omakohtaisiin kokemuksiin ja ajatuksiin. Ei meistä kukaan ole sen enempää asiantuntija kuin kukaan toinenkaan. ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 16/06/2004, 11:18:41
Lainaus
Varsin mielenkiintoinen keskustelu. ;)

Vihje BB: jälkipuintitilaisuuksia on jo järjestetty SSBL:n ja PV:n taholta. Eli malli on jo olemassa. (Sitä myös kehitetään jatkuvasti.) Kaikki tälläinen perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja kokeiluun, jotta päästään alkuun. Pyörää ei siis tarvitse kenenkään keksiä uudestaan. ;)

Eli tässäkin asiassa voidaan käyttää avuksi aikaisempaa mallia tai kehittää sitä niin, että kaikki halukkaat saadaan mukaan. Tosi asiassa suurin osa katsoo tarvitsevansa tälläistä mallia.

Suosittelen ottamaan aina ensin selvää olemassa olevista asioista, niiden toimivuudesta, kokemuksista, palautteesta jne. Tietoa löytyy nyt aluksi esim. sb-liiton sivuilta ja näiden kaikkien foorumeiden ylläpitäjiltä.

Tämä tosiaan ihan vinkiksi kaikella ystävyydellä. Ja tosiaan nämä keskusteluthan perustuu meidän kaikkien omakohtaisiin kokemuksiin ja ajatuksiin. Ei meistä kukaan ole sen enempää asiantuntija kuin kukaan toinenkaan. ;)


Pitääkin pistää sitten kehitysideoitani ja havaintojani sinne!  ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 16/06/2004, 12:28:54
Noniin. Onhan se hyvä, että on saatu keskustelua aikaan! Siitä voisi päätellä vähintäänkin, että aihe on tärkeä. :)

Ja voisin uskaltaa päätellä myös, että ainakin kotijoukoille (nimenomaan niille, joille kotiutuminen/rt-vuosi ei ole ollut helppo, tai jotka pelkäävät, että ongelmia saattaa tulla) jälkipuintiin pitäisi olla mahdollisuus muutenkin kuin baarissa kavereiden kanssa tai kotona yksin/kaksin asioiden kanssa painiskellen. Kaikille järjestetty puintitilaisuus (tilaisuudet) ei varmasti sovi, eivätkä kaikki koe sellaista tarvitsevansa. Hyvä niin. Mutta kaikille lopuille...

Rt-reissu ja kotiutuminen eivät varmastikaan ole salatiedettä ( ;)), mutta monille (siis taaskaan ei kaikille  ;)) niitä vaikeita asioita, joita elämässä yleensä ja parisuhteessa tulee vastaan. Aika monilla ongelmat vielä ovat samansuuntaisia. Joten totta h-tissä jokin muu(kin) apu kuin yksittäiset "nuppitohtorit" sopisi olla saatavilla! :)

Ja mitä turvaajiin tulee... No, plussaa mielestäni olisi, jos jonkinlainen "kotiuttaminen" (jollaista nyt Afrikasta palanneille kokeiltiin) tulisi Suomessakin luontevaksi osaksi kotiutumista. En nimittäin usko siihen, etteivätkö miehet(kin) osaisi asioista keskenään keskustella, jos jotain keskusteltavaa ilmaantuu...  :D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 19/06/2004, 17:55:25
Jälleen kerran, Da Question: olisiko jälkipuintitilaisuuden (sellaisena kun se resurssit huomioon ottaen pystytään järjestämään) hyöty erityisesti kotijoukkojen aspektia ajatellen marginaalista suurempi?
Ettei nyt vaan pikkasen liian suuria toiveita luoda yhdelle tilaisuudelle?
Mielenkiinnolla jään odottelemaan teorioita ja teoreemoja, ja jos se nyt jotakuta lohduttaa niin lupaan olla sekaantumatta tähän aiheeseen tämän enempää!   ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 19/06/2004, 20:34:48
Lainaus
Jälleen kerran, Da Question: olisiko jälkipuintitilaisuuden (sellaisena kun se resurssit huomioon ottaen pystytään järjestämään) hyöty erityisesti kotijoukkojen aspektia ajatellen marginaalista suurempi?
Ettei nyt vaan pikkasen liian suuria toiveita luoda yhdelle tilaisuudelle?
Mielenkiinnolla jään odottelemaan teorioita ja teoreemoja, ja jos se nyt jotakuta lohduttaa niin lupaan olla sekaantumatta tähän aiheeseen tämän enempää!   ;)


No, hyötyhän se on marginaalinen hyötykin! Ei kait jälkipuintitilaisuuden/tilaisuuksien mikään maailmaa pelastava ihme olisi tarkoituskaan olla.  ;) (Ja tässä vaiheessa voitaisiin sitten ruveta määrittelemään, mitä ylipäätään tarkoitetaan "hyödyllä" jne. ) Vähintään tällaisesta tilaisuudesta voisi olla iloa, ja kyllä tukea tarvitseville voi olla apua ihan vain "vertaisryhmän" kanssa keskustelustakin. Tai siitä, että tietää, ettei ole ainoa, joka painiskelee tiettyjen ongelmien parissa, tai siitä, että saa solmittua kontakteja, joissa se tuki sitten voi jatkua...  :)

Itse en odota suurempia ongelmia kotiutumisesta, mutta osallistun mielelläni kyllä kaikkiin puinteihin ja vääntöihin, mitä sitten järjestetäänkin...  :D Mutta onneksi Sinun, BB, ei tarvitse!  ;D

Ja sekaannu ihmeessä, eihän siitä mitään keskustelua synny, jos kaikki on aina samaa mieltä...  ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Cat - 22/06/2004, 16:16:17
Sellanen tuntu on, että ei oo jälkipuinnista ainakaan haittaa! Voisin kuvitella että itse osallistuisihn, kunhan se asia tulee ajankohtaseks.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: mami - 29/07/2004, 08:15:33
Täällähän on käyty hedelmällistä keskustelua! Pistänpä omna lusikkani soppaan...

Meillä jälkipuinti käytiin kaksistaan kotona keittiön pöydän ääressä, eikä muunlaiseen puintiin ole esiintynyt tarvetta minkään reissun jälkeen. Se on meidän tapa, lisäksi miehellä on tiivis rt-porukka joiden kanssa juttelevat asioista.

Pakollinen jälkipuinti heti mission jälkeen on varmasti mahdottomuus, kotiutumistapoja kun on niin monenlaisia ja työkuvioiden takia ei voida vaatia tilaisuuteen ketään. Mutta niille jotka kaipaavat puintia, pitäisi siihen olla mahdollisuus.

Täytyy muistaa että jokainen meistä suhtautuu erilailla asioihin eikä yhtä ja oikeaa kaavaa ratkaista asioita ole tässäkään asiassa. Jokaisella on oikeus kokea asiat niin kuin kokee, toisten ihmisten vähättely ei varmasti paranna pahaa oloa.

Tottakai kummankin täytyy joustaa ja ottaa toinen huomioon entistä paremmin kun kotiutuminen koittaa. Joskus kuitenkin kasvetaan niin eri suuntiin vuoden aikana ettei hommasta tule mitään ja siinä ei välttämättä jälkipuinnit auta. Syynä eroon voi olla jokin ihan muu kuin rt-asiat, vaikka ero onkin tapahtunut rauhanturvaamisen aikana tai heti sen jälkeen.

Meillä on paljon rt-ystäväpariskuntia ja heidän kanssa ollaan juteltu tuosta maagisesta 90%, luku tuntuu oudon suurelta? Kai mekin ollaan joku harvinainen tapaus kun reissuja takana kolme ja vielä vaan ollaan kimpassa... Tahdonvoimaa, tahdon voittaa  ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 30/07/2004, 11:44:24
Lainaus


Meillä on paljon rt-ystäväpariskuntia ja heidän kanssa ollaan juteltu tuosta maagisesta 90%, luku tuntuu oudon suurelta?


Tutkimustuloksia nähdessäni herää aina ensimmäisenä kysymys siitä kuka tutkimuksen on rahoittanut... ;)

On hienoa että joku on analysoinut tuollaistakin asiaa, mutta epäilen vahvasti että tilastotieteen matemaattiset lainalaisuudet eivät sellaisenaan sovellu ihmissuhteiden jatkuvuuden arviointiin... Matkassa kun on aikaslailla tunnettuja ja tuntemattomia satunnaismuuttujia.
Vertailuluku olisi myös hauska tietää. Jos 90 prosenttia vertailuryhmän suhteista ("parit, joilla ei ole rt-kokemusta") päätyy myös eroon, lienee suhteen kestävyyden suhteen olevan aivan sama onko taustalla rt-komennusta vai ei.

Just my 5 cents.

Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 05/08/2004, 16:04:32
Lainaus


Mä muuten kans kerran ihmettelin, et voiko tuo prosenttiluku pitää paikkaansa ja sitten mulle valaistiin asioita, että lukuun on laskettu myös nämä joidenkin faittereiden harrastamat muutaman viikon pituiset seurustelusuhteet. Kyllä siinä aika nopeesti saa eroprosentit nousemaan, jos tällaisilla sinkkumiehillä on joka loma noin viikon mittainen "vakava" seurustelu.  ;DNiinpä. Kyllähän tuolla perusteella minkä tahansa ryhmän eroprosentit saa tooosi korkeiksi. ;D Kai suhde kestää jos on kestääkseen, rt-reissuja tai ei.  ::)

Mutta asiasta toiseen. Eikös Eritrean kotiutujille ollut palvelukseen kuuluva (=pakollinen) "kotiuttaminen". Onko siitä kenelläkään tietoa, millaista palautetta lienee saanut ja miten muuten sujunut?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: minni - 05/08/2004, 19:49:12
Lainaus

Mutta asiasta toiseen. Eikös Eritrean kotiutujille ollut palvelukseen kuuluva (=pakollinen) "kotiuttaminen". Onko siitä kenelläkään tietoa, millaista palautetta lienee saanut ja miten muuten sujunut?


Järjestäjiltä kuulin ihan lyhyesti, että viikonloppu meni hienosti ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. :) Hienoa! :) Mutta en ole kuullut mitään keneltäkään osallistujan roolissa olevalta - toivottavasti heidänkin palautteensa on pelkästään positiivista. :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 10/09/2004, 23:32:42
Aika paljon on keskitytty tässä puinnin tarpeeseen tai tarpeettomuuteen parisuhteen kannalta. Mitenkä mahtaa olla turvaajilla läheltäpiti- tai muiden vaaratilanteiden ja onnettomuuksien suhteen? Paikan päällä on ilmeisesti kriisiapua saatavilla/tarjolla..

Asioiden, joita vain toinen samassa tilanteessa ollut ymmärtää, "puinti" taitaa tapahtua baareissa kautta maan. ::)  
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 01/02/2005, 17:06:33
Kotiutumisen syksyllä kokeneet: olisitteko osallistuneet johonkin "puintitilaisuuteen", jos sellainen olisi ollut kätevästi tarjolla?

Sen kummemmasta puinnista en tiedä (ei sikäli meille tarpeen, suurempia ongelmia ei ollut), mutta joku kokoontuminen, jossa olisi voinut vaihtaa kokemuksia (ja juoruta noin yleensä  ;)) olisi voinut olla kiva...  ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Pikku_Myy - 13/02/2005, 22:38:27
Olen lähdössä viikon päästä traumaterapiankeskuksen järjestämään jälkipuintikoulutukseen ja jo tästäkin johtuen pidän jälkipuintia tarpeellisena. Näen sen kuitenkin niin, että paikanpäällä annettava jälkipuinti kriisien/ läheltäpiti tilanteiden purkuun on ehdottoman tarpeellinen, mutta kotiutumisen yhteydessä saman kaavan mukaan menevä jälkipuinti ei ehkä ole tarpeellinen. Jonkinlainen muu meetinki voisi olla ehkä parempi.

Meillä ensimmäinen kotiutuminen meni jouhevasti ja mies sopeutui kotona oloon mutkattomasti. Toivottavasti tuleva kotiutuminen noin 9 kk:n  ;D päästä sujuu myös.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 16/02/2005, 16:42:36
Lainaus
Kyllä miekin olen sitä mieltä, että jonkinlainen jälkibriiffaus olis tarpeellinen.. ja ihan sellanen johon vois mennä pariskunnatkin, sillä varmasti on vaikeeta tottua taas yhteiseen arkieloon, jos toinen ollu puoli vuotta/ vuoden poissa.. ::)


Nimenomaan että pariskunnittain voisi tulla, asiat on kuitenkin yhteisiä.

En ole tarkoituksellakaan kommentoinut tätä aihetta, koska kotiuttamisen lähestyessä olin NIIN vihainen kun kuulin että on mahdollista, että afrikan miehet joutuvat jäämään suomeen tulon jälkeen vielä pariksi päivää niinisaloon tai säkylään jälkipuintiin! Silloin se ei käynyt (kovasti ikävöivään) järkeeni, joten erittäin paha maku jäi suuhun. Vaikkakin itse terapeuttina tiedän, että kaikenlaiset keskusktelut on monien tilanteiden jälkeen tarpeen.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 17/02/2005, 19:03:43
Lainaus


En ole tarkoituksellakaan kommentoinut tätä aihetta, koska kotiuttamisen lähestyessä olin NIIN vihainen kun kuulin että on mahdollista, että afrikan miehet joutuvat jäämään suomeen tulon jälkeen vielä pariksi päivää niinisaloon tai säkylään jälkipuintiin!


Niin juu, onhan siinä tämäkin puoli... ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: myy79 - 17/03/2005, 22:12:52
Lainaus
En tiedä meneekö pahasti OT, mutta...
Pidetäänkös me omat jälkipuinnit kesällä??  ;D ;D
pitää ne käivärätki briiffinsä..JUUUUU!!! ilmoittaudun jo...   ;D mies kun jo ilmotti tammikuun lomalla,että kesällä on "muutamat briiffit".. miks ei sit meilläki??  :P  8)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: miipe - 18/03/2005, 07:14:48
Lainaus
En tiedä meneekö pahasti OT, mutta...
Pidetäänkös me omat jälkipuinnit kesällä??  ;D ;D
pitää ne käivärätki briiffinsä..Ja täällä kans käsipystyssä ilmoittautumaan  ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 18/03/2005, 17:51:01
Lainaus
En tiedä meneekö pahasti OT, mutta...
Pidetäänkös me omat jälkipuinnit kesällä??  ;D ;D
pitää ne käivärätki briiffinsä..


No eikun nyt ollaan ytimessä. ;) Puintia totta kai! Ja tarpeellista - tietenkin! ;D ;D ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: moilanensari - 18/03/2005, 21:05:04
 ??? ??? ??? onkos täällä tapaamisia tiedos vai? olisi ihan oikeasti kiva nähdä teitä. mitenkäs tämmöinen näin ympäri suomea ois järjestymässä? ois halukkaita. :) :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: myy79 - 18/03/2005, 21:07:43
Lainaus
??? ??? ??? onkos täällä tapaamisia tiedos vai? olisi ihan oikeasti kiva nähdä teitä. mitenkäs tämmöinen näin ympäri suomea ois järjestymässä? ois halukkaita. :) :)


eiköhän sitä tässä vasta suunnitella.. ;)
mut eiköhän sitä jotain keksitä,että ympäri suomee olevat pääsee..  8)  ::) mua ei kyl pidätä mikään, vaik täällä susirajalla asunki...  :P
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: moilanensari - 18/03/2005, 21:21:14
 ;) taidan jo nyt sisko raukkaa varoitella muutaman päivän hoitokeikasta jotta varmasti saan hoitopaikan kakaroille ja itse sinne jonnekkin.... elikkäs tulos ollaannnn... ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Mirka - 24/05/2005, 08:07:31
Palataanpas aiheeseen oikeaan ;) Eli olisko tarvetta?? Siis ihan oikealle jälkipuinnille :P
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anki - 24/05/2005, 09:13:38
Palataanpas aiheeseen oikeaan ;) Eli olisko tarvetta?? Siis ihan oikealle jälkipuinnille :P

Eihän sitä vielä varmuudella voi sanoa kun mies vielä on alhaalla, mutta luulisin ainakin että olisi hyvinkin tarpeellista.
Ei ehkä ihan heti kotiutumisen jälkeen, vaan sitten kun on ollut muutaman viikon kotona ja vähän kokenut miltä tuntuu....
Sillä uskon että vaikka kuinka "kova jätkä" on, ja vaikka siellä alhaalla ei oo sillai tapahtunut mitään kovin pahaa niin kuitenkin vois olla hyvä että olisi tällainen tilaisuus, sillä sopeutuminen takaisin normaaliin elämään täällä Suomessa voi varmaan olla vaikeeta.
Voi vain kuvitella että vaikka se varmaan on ihanaakin, niin on se varmaan outoa kun taas elää täyspäiväisesti perheensä kanssa ja tavallisessa työssä pitää käydä, ja muutenkin elämä on ihan toisenlaista...Kotonahan ei tulla valmiiseen pöytään joku tietty aika joka ilta, eikä siellä viedä vaatteita pesuun ja ne tulee takaisin pestynä jne....

Tää on nyt vain mun mielipide mutta....
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Mirka - 24/05/2005, 11:00:51
Eihän sitä vielä varmuudella voi sanoa kun mies vielä on alhaalla, mutta luulisin ainakin että olisi hyvinkin tarpeellista.
Ei ehkä ihan heti kotiutumisen jälkeen, vaan sitten kun on ollut muutaman viikon kotona ja vähän kokenut miltä tuntuu....
Sillä uskon että vaikka kuinka "kova jätkä" on, ja vaikka siellä alhaalla ei oo sillai tapahtunut mitään kovin pahaa niin kuitenkin vois olla hyvä että olisi tällainen tilaisuus, sillä sopeutuminen takaisin normaaliin elämään täällä Suomessa voi varmaan olla vaikeeta.
Voi vain kuvitella että vaikka se varmaan on ihanaakin, niin on se varmaan outoa kun taas elää täyspäiväisesti perheensä kanssa ja tavallisessa työssä pitää käydä, ja muutenkin elämä on ihan toisenlaista...Kotonahan ei tulla valmiiseen pöytään joku tietty aika joka ilta, eikä siellä viedä vaatteita pesuun ja ne tulee takaisin pestynä jne....

Tää on nyt vain mun mielipide mutta....

Lähinnä mä kyllä aattelin noita onnekkaita leskiä, joiden miehet on jo kotiutuneet :P Mutta joo, on kyllä kiva kuulla muidenkin aatoksia...
Mä en oikeen tiedä, tuleeko meille olemaan sellaselle tarvetta. (no, mistäs mä sen nyt etukäteen silti tietäisinkään...) Pappa nyt on kuitenkin normaalityössäänkin tekemisissä asioiden kanssa, joita Kosovossa tulee eteen. Tietenkään unohtamatta sitä kulttuurieroa ::) Periaatteessa työnkuva on sama, päivittäin on tekemisissä ihmisten kanssa, jotka tuntee/tietää jo entuudestaan, kaikkihan ovat samoissa hommissa "siviilissäkin" PV:llä.
Varmaan suurin vaikeus tulee olemaan siinä, että tottuu lihapatojen heikkouteen :P Mä en oo mikään keittiöihminen, pappa taas rakastaa ruuanlaittoa... Siihen siis on tottuminen, etten mä taatusti tee samanveroista ruokaa, mitä Kosovossa saa... 8)
Pyykkinsä Pappa pesee siellä ihan itse :o Koiramiehillä (ainakin) on oma pesukone ja Pappa ainakin käyttää sitä ahkerasti, eipä ole (omien sanojen mukaan) kertaakaan käyttänyt pyykkipalvelua :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: myy79 - 24/05/2005, 11:06:30
jaa-a.. jälkipuinnin tarpeellisuudesta.... tuntuu siltä, että sitä puintia tartten minä enkä mies...  ::)  ;D  ;D no joo...
vaikka miehelle tuo oli aika muutos, ei ainakaa vielä oo kummemmin ilmaantunut ongelmia.. mitä nyt kaupassa kaikki on kallista... (juu, tiedetään...  ::) ) pyykinpesun ja ruoanlaiton kanssa ei oo onglemaa, sillä mies pesi pyykkinsä itse (sen jälkeen ku yhet vaatteet hävis jonnekki pesulapalvelussa ollessaan,nii pesi sit ite) ja ruoasta ei oo valittamista, sillä pahimmillaan mies eli näkkärillä/leivällä päivän, ku on niin ranttu tuon ruuan suhteen...  :-\

katellaan miten alkaa sujua... :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Kisu - 19/11/2005, 22:38:28
Nostetaas hieman, kun on monella kotiuduttu..

Miltäs tuntuu tämä jälkipuinnin tarpeellisuus? Onko tarpeellista?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: mami - 28/12/2005, 07:53:09
Miltäs tuntuu tämä jälkipuinnin tarpeellisuus? Onko tarpeellista?

Me ollaan vissiin jo niin totuttu tähän vuosi kotona, vuosi reissussa systeemiin, ettei tässä mitään sen ihmeellisempää jälkipuintia ole tarvittu. Kumpikaan  ;)  Mies on tosiaan joka reissun jälkeen pitänyt noin kuukauden lomaa, mikä ollaan koettu hyväksi ennen kuin kiireinen arki töissä alkaa.  Tällä viimeisellä reissulla varsinkin sitä kiirettä ja vastuuta riitti niin paljon, että mies on nauttinut olla kotosalla, mun kotipiikana  ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 28/12/2005, 22:19:52
Mirka!Joko tuntuu siltä että pitäis pappan lähtee reissuun?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 28/12/2005, 22:25:00
Mirka!Joko tuntuu siltä että pitäis pappan lähtee reissuun?

Eihän se Pappa enää mihin halua sieltä Mirkan kainalosta! Kato ne on niin inlaav.  :love3:
Yäk,Yäk ,Yäk ällöä :brushteeth:
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Mirka - 28/12/2005, 22:27:13
Mirka!Joko tuntuu siltä että pitäis pappan lähtee reissuun?

Eip!
On töitten takia aina vuorokauden kerallaan pois kotoa, joten ei ehdi kyllästymään siihen, että herää toisen vierestä :P Eikä kyllä miehenkään tee mieli reissuun, ei ainakaan Kosovonmaalle ;)
Kyllähän tuo vielä toisen reissun tekee (jos pääsee siis), mutta ei nyt vielä. Juuri on kotiutunut töihin takas ja tuossa pennussa on vielä piiiiiiiiiiitkään hommia. Ehkä sitten, kun Renu jää eläkkeelle ja Urpo on täyspäivänen työotus... Eli muutaman vuoden päästä :P Ilman koiraahan tuo ei lähde mihinkään (ilman vaimoa kyllä ::) :P )
Nyt on just sen verran toipunut reissusta ja reissaamisesta, että voi jopa lähteä auton kanssa ajelemaan, kotiutumisen jälkeen oli ihan tuskaa lähteä edes ruokakauppaan, kun oma koti oli niiiiiiiin ihana ;D ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Mirka - 28/12/2005, 22:27:40
Mirka!Joko tuntuu siltä että pitäis pappan lähtee reissuun?

Eihän se Pappa enää mihin halua sieltä Mirkan kainalosta! Kato ne on niin inlaav.  :love3:
Yäk,Yäk ,Yäk ällöä :brushteeth:

Kateellinen sä oot kuiteski ;) :-* :-*
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 11/05/2006, 12:58:18
Löytyisikö lisää mielipiteitä? Pitäisikö kotijoukoille ja/tai turvaajille järjestää jotain "näin selviät kotiutumisesta" -toimintaa? Jos vaikka sattuisi käymään niin, että toisella jää pää sinne Kosovoon (tms.) ja toinen on liiankin tottunut olemaan itsekseen. ;)

Itse en usko mitään ongelmia ilmaantuvan, ja näinpä omalta osalta "puinnit" tulevat olemaan lähinnä tuolla huvittelupuolella. ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Juulia - 11/05/2006, 21:13:21
Löytyisikö lisää mielipiteitä? Pitäisikö kotijoukoille ja/tai turvaajille järjestää jotain "näin selviät kotiutumisesta" -toimintaa? Jos vaikka sattuisi käymään niin, että toisella jää pää sinne Kosovoon (tms.) ja toinen on liiankin tottunut olemaan itsekseen. ;)

Itse en usko mitään ongelmia ilmaantuvan, ja näinpä omalta osalta "puinnit" tulevat olemaan lähinnä tuolla huvittelupuolella. ;D

Olen kuullut, että joillain se pää on jäänyt sinne Kosovoon ja on hassu olo täällä eikä heti pääse kiinni taas arkeen joka täällä on. Tosin eiköhän se ole aika normaalia.. Itsekin kun palailin Ruotsista, niin oli hassua taas olla täällä tässä tutussa elämässä, joka oli sitä normaalia (sitä tylsää...;)), kun taas Ruotsissa oli tosi kivaa..;) Tosin olihan se kiva palata rakkaiden ihmisten ja ystävien pariin.
Ja jos poijat sitte aina näkkee toisiaan mahdollisuuksien mukkaan niin voivat sitten nostalgioida  ;D

Tosin mulla ei vielä ole kokemusta tästä kotiutumisprosessista, joten tämä kommentti oli vain arvailua..
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 11/05/2006, 21:26:06
Olen kuullut, että joillain se pää on jäänyt sinne Kosovoon ja on hassu olo täällä eikä heti pääse kiinni taas arkeen joka täällä on.
Meillä kävi just noin. Ja meni pitkään ennen kuin mies pääsi kunnolla arkeen kiinni... ::) Varmaan puol vuotta meni, ennen kuin pystyi kunnolla sanomaan, että mies eli täyspainosta elämää kotisuomessa.

Tosin silloin oli jo paperit vetämässä uudelle reissulle... ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Juulia - 11/05/2006, 21:59:56
Löytyisikö lisää mielipiteitä? Pitäisikö kotijoukoille ja/tai turvaajille järjestää jotain "näin selviät kotiutumisesta" -toimintaa? Jos vaikka sattuisi käymään niin, että toisella jää pää sinne Kosovoon (tms.) ja toinen on liiankin tottunut olemaan itsekseen. ;)

Itse en usko mitään ongelmia ilmaantuvan, ja näinpä omalta osalta "puinnit" tulevat olemaan lähinnä tuolla huvittelupuolella. ;D

Kyllä kai jonkimoista olis oikeesti hyvä olla, sillä meillä ainakin kotiutuminen ja sopeutuminen taas yhteiseloon kesti likemmäs puoli vuotta.. ensimmäiset kuukaudet oli vaikeimmat.. mut kaikesta selvittiin onneks  :-*

PUOLI VUOTTA?! No onhan se kyllä oikeestaan ihan ymmärrettävää... Kai. No, tiedämpähän varautua. Tuntuu aika hurjalta, mutta eihän se nyt niiiiin pitkä aika ole..Kai.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Suttura - 11/05/2006, 22:00:24
Miten nuo kotiutumisongelmat sitten ilmenevät? Varmaan erilailla ihmisestä riippuen, mutta miten yleensä? Tietää mitä ehkä on odotettavissa puolen vuoden päästä  ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 11/05/2006, 22:07:19
Miten nuo kotiutumisongelmat sitten ilmenevät? Varmaan erilailla ihmisestä riippuen, mutta miten yleensä? Tietää mitä ehkä on odotettavissa puolen vuoden päästä  ;D
No meillä ilmeni niin, että mitään ei sopinut kaupasta ostaa (ruokaa siis), kun kaikki oli Kosovoon verrattuna niin kallista.  ::)

Joka asiaa verrattiin vaan kosovoon ja yleensä lauseet alkoi: "Kun me Kosovossa tehdään näin...". Ei siis puhuttu menneessä muodossa, vaan ihan niin kuin edelleen ois alhaalla.

Miehestä tuli muutenkin entistä sulkeutuneempi ja hänen kanssaan eläminen oli vaan aika sietämätöntä, kun tiuski ja paiski, omat työt maistui hänen mielestään puulle, kun piti niitäkin verrata työhön Kosovossa.

Tuo aika oli yhtä helvettiä kyllä. ::) Onneks toi on ilmeisesti kuitenkin TODELLA harvinaista, ja kuin nyt sattui sitten mun kohdalla tollanen pässi mies joka jämähtää menneisyyteen.  ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Suttura - 11/05/2006, 22:25:35
Miten nuo kotiutumisongelmat sitten ilmenevät? Varmaan erilailla ihmisestä riippuen, mutta miten yleensä? Tietää mitä ehkä on odotettavissa puolen vuoden päästä  ;D
No meillä ilmeni niin, että mitään ei sopinut kaupasta ostaa (ruokaa siis), kun kaikki oli Kosovoon verrattuna niin kallista.  ::)Mulla tuli mieleen nyt, että meillä taitaa yksi kotiutumisongelma olla rahankäytön kanssa, mutta eri tavalla. Mies on nyt NIIIIN RO meiningillä, että voi olla vaikeaa päästä asenteesta irti  ::) Miten tuon voisi ehkäistä, takavarikoimalla lompakko kotiutumisen jälkeen ???
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 11/05/2006, 22:36:28
PUOLI VUOTTA?! No onhan se kyllä oikeestaan ihan ymmärrettävää... Kai. No, tiedämpähän varautua. Tuntuu aika hurjalta, mutta eihän se nyt niiiiin pitkä aika ole..Kai.

Tuskin nyt ihan automaattisesti täytyy sellaiseen ruveta varautumaan. :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Janica - 12/05/2006, 08:29:23
Meillä oli kans tuttuja hankaluuksia..  ::)

Kotona piti passata, pyykit oli pestävä ja viikattava valmiiksi ja ruoka piti valmiiksi melkein jopa lautaselle asettaa..  ::)

Kaikki oli kallista Kosovoon verrattuna..

Muutaman viikon sitä koitti olla kuin ei huomaisikaan, mutta sitten tuli se kaksosluonteen piilevä osapuoli esille (=pirttihirmu) ja ukko sai kuulla kunniansa..  ;D

Kertasanomisesta se uskoi ja sillä sipuli.  ;D

Mulle se oli aika vaikeeta, kun oli tosi pieni asunto aikanaan, ja kun j oli reissussa, olin tottunut pitämään sitä siistinä. Kun toinen tuli, tuli asuntoonkin kaaos. Stressasin siitä ja yleensäkin toisen läsnäolosta.. Vaikeampaa mulle se kotiutuminen melkein oli kuin J:lle..  :-\ 
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anki - 12/05/2006, 08:56:28
PUOLI VUOTTA?! No onhan se kyllä oikeestaan ihan ymmärrettävää... Kai. No, tiedämpähän varautua. Tuntuu aika hurjalta, mutta eihän se nyt niiiiin pitkä aika ole..Kai.

Tuskin nyt ihan automaattisesti täytyy sellaiseen ruveta varautumaan. :)

Ei todellakaan tartte automaattisesti olettaa että tulee sopeutumisvaikeuksia, sillä ei ne kaikille tuu...

Olen itse niin onnellisessa asemassa että mun rakkaalla ei oo semmoisia ollut :)  Päinvastoin oikeestaan, kotiutumisen jälkeen hän on muuttunut jopa vähän parempaan suuntaan! Tätä kirjoittaessani mulla lähinnä on mieless se että hän nykyään osallistuu todellakin hyvin kaikkiin askareisiin kotona, ja tarttuu aika usein ihan itse vaikkapa imurinvarteen, ilman että mun edes tarvii osallistua ;D ;D  Tällaista ei tapahtunut ennen Kosovonaikaa...

Ainut juttu mitä voi sanoa että jäi päähän siitä reissusta on tosiaan tuo että kaikki on niin kallista täällä Suomess ;D  Noh, ehkä vaan hyvä että on säästeliäs mies.....
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 12/05/2006, 09:05:06
Meillä oli kans tuttuja hankaluuksia..  ::)

Kotona piti passata, pyykit oli pestävä ja viikattava valmiiksi ja ruoka piti valmiiksi melkein jopa lautaselle asettaa..  ::)

Kaikki oli kallista Kosovoon verrattuna..

En halua nyt missään tapauksessa vähätellä kotiutumisongelmia, monella vaikuttaa sopeutuminen takaisin "normaaliin" elämään hieman kestävän. Pisti vain silmään tuo "piti passata". Miten niin piti? Aseellako se mies uhkasi siellä pyykkivuoren vierellä? ??? ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Janica - 12/05/2006, 09:18:54
Meillä oli kans tuttuja hankaluuksia..  ::)

Kotona piti passata, pyykit oli pestävä ja viikattava valmiiksi ja ruoka piti valmiiksi melkein jopa lautaselle asettaa..  ::)

Kaikki oli kallista Kosovoon verrattuna..

En halua nyt missään tapauksessa vähätellä kotiutumisongelmia, monella vaikuttaa sopeutuminen takaisin "normaaliin" elämään hieman kestävän. Pisti vain silmään tuo "piti passata". Miten niin piti? Aseellako se mies uhkasi siellä pyykkivuoren vierellä? ??? ;)

 ::) ::) ::) ::)

Hiukan kärjistetysti kirjoitin, mutta homma oli se, että kun alhaalla huolto pelasi, niin kotona oletettiin että sama homma jatkuu.  >:(

Joka asiasta piti erikseen sanoa, eikä mitään tapahtunut automaattisesti, paitsi likaisten pyykkien laitto pyykkikoriin.

Menee nyt kyllä jo aikamoisen OT:ksi, mutta toisaalta, samaa juttua oli muillakin samaan aikaan kotiutuneilla, joten sillä ehkä saikin pidettyä suutaan kiinni kun tiesi, että muilla oli ihan samaa meneillä.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lua - 12/05/2006, 09:56:17
Meillä oli kans tuttuja hankaluuksia..  ::)

Kotona piti passata, pyykit oli pestävä ja viikattava valmiiksi ja ruoka piti valmiiksi melkein jopa lautaselle asettaa..  ::)

Kaikki oli kallista Kosovoon verrattuna..

Muutaman viikon sitä koitti olla kuin ei huomaisikaan, mutta sitten tuli se kaksosluonteen piilevä osapuoli esille (=pirttihirmu) ja ukko sai kuulla kunniansa..  ;D

Kertasanomisesta se uskoi ja sillä sipuli.  ;D

Mulle se oli aika vaikeeta, kun oli tosi pieni asunto aikanaan, ja kun j oli reissussa, olin tottunut pitämään sitä siistinä. Kun toinen tuli, tuli asuntoonkin kaaos. Stressasin siitä ja yleensäkin toisen läsnäolosta.. Vaikeampaa mulle se kotiutuminen melkein oli kuin J:lle..  :-\ 

Mä kaivan siinä vähän kuoppaa itselleni että passaan joskus liikaa miestä lomalla, kun ajattelen että se on sen LOMA. Oon kyllä yrittänyt ehkäistä ylläkuvattuja ongelmia siten että olen jo nyt aloittanut jankutuksen "tällaiseen palveluun ei kannata sitten tottua" ja "tämä meno ei sitten jatku kun kotiudut". Ihmekös se ettei miehellä ole mitään kiirettä Suomeen vaan hakee vaan lisää jatkoja  ;D :P
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Janica - 12/05/2006, 10:01:38

Mä kaivan siinä vähän kuoppaa itselleni että passaan joskus liikaa miestä lomalla, kun ajattelen että se on sen LOMA. Oon kyllä yrittänyt ehkäistä ylläkuvattuja ongelmia siten että olen jo nyt aloittanut jankutuksen "tällaiseen palveluun ei kannata sitten tottua" ja "tämä meno ei sitten jatku kun kotiudut". Ihmekös se ettei miehellä ole mitään kiirettä Suomeen vaan hakee vaan lisää jatkoja  ;D :P

Heh, samat lauseet oli meilläkin käytössä.. ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 12/05/2006, 11:50:41
::) ::) ::) ::)

Hiukan kärjistetysti kirjoitin, mutta homma oli se, että kun alhaalla huolto pelasi, niin kotona oletettiin että sama homma jatkuu.  >:(

Anteeksi, jos loukkasin. :) Tekstistä sai vain sen käsityksen, että mies kuvitteli, että kotona pelaa Kosovon huolto, ja myös sinä samastuit muutamaksi viikoksi huoltojoukkoihin. :-X

muoks. Mahtaisikohan monelle olla sitten hyvää "kotiuttamista" se, että saisi alhaalla huoltaa itse itsensä. ;) (Pieni haittapuoli olisi tosin se, että jäisi niille muille töille vähemmän aikaa...)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Janica - 12/05/2006, 12:03:12
::) ::) ::) ::)

Hiukan kärjistetysti kirjoitin, mutta homma oli se, että kun alhaalla huolto pelasi, niin kotona oletettiin että sama homma jatkuu.  >:(

Anteeksi, jos loukkasin. :)


Nou hätä. :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 12/05/2006, 12:49:46
PUOLI VUOTTA?! No onhan se kyllä oikeestaan ihan ymmärrettävää... Kai. No, tiedämpähän varautua. Tuntuu aika hurjalta, mutta eihän se nyt niiiiin pitkä aika ole..Kai.

Tuskin nyt ihan automaattisesti täytyy sellaiseen ruveta varautumaan. :)
Juu ei todellakaan tarvitse varautua moiseen! ;D

meidän esimerkki oli hyvin kärjistetty. Harvalla nyt noin vaikeasti kotiutuminen menee. :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 12/05/2006, 12:53:07
::) ::) ::) ::)

Hiukan kärjistetysti kirjoitin, mutta homma oli se, että kun alhaalla huolto pelasi, niin kotona oletettiin että sama homma jatkuu.  >:(

Anteeksi, jos loukkasin. :) Tekstistä sai vain sen käsityksen, että mies kuvitteli, että kotona pelaa Kosovon huolto, ja myös sinä samastuit muutamaksi viikoksi huoltojoukkoihin. :-X
Eipä siinä paljon tarvi itse "samaistua" kun ei anneta vaihtoehtoja. ::) Jos pyykkivuori alkaa muistuttaa Mt. Everestiä, niin eipä siinä oo paljon itselä vaihtoehtoja kuin "samaistua huoltojoukkoihin" ja pestä ne prkl pyykit. >:(

muoks. Mahtaisikohan monelle olla sitten hyvää "kotiuttamista" se, että saisi alhaalla huoltaa itse itsensä. ;) (Pieni haittapuoli olisi tosin se, että jäisi niille muille töille vähemmän aikaa...)
Kyllä se noin pitäis olla. Kuitenkin tietääkseni ainakin lähes kaikki alhaalle lähetettävät ovat aikuisia ihmisiä, eivätkä mitään lapsia...  ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 12/05/2006, 13:01:27
Eipä siinä paljon tarvi itse "samaistua" kun ei anneta vaihtoehtoja. ::) Jos pyykkivuori alkaa muistuttaa Mt. Everestiä, niin eipä siinä oo paljon itselä vaihtoehtoja kuin "samaistua huoltojoukkoihin" ja pestä ne prkl pyykit. >:(

Noh, ajattelinkin lähinnä, että jos on aikaisemmin ollut kotitöihin kykeneväinen, voiko se taito tosiaan reissulla lopullisesti kadota. :P

Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: yama - 12/05/2006, 13:02:53
No meillä ei kyllä tule mitään kotiutumisongelmia, siitä oon melkein sataprosenttisen varma.  :) Isäntä on niin tottunut tuohon reissunpäällä oloon ja reppurina-oloon, että olisi kyllä ihme.  :) Tosi hyväntuulinen ja onnellinen on ollut keskiviikosta lähtien. Ei ole tarvinnut paapoa eikä passata, paremminkin se on paaponut meitä. ;D On myös tottunut huoltamaan itse itsensä sekä kotona että muualla, pyykinpesusta ruoanlaittoon.  :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Mirka - 12/05/2006, 13:09:55
muoks. Mahtaisikohan monelle olla sitten hyvää "kotiuttamista" se, että saisi alhaalla huoltaa itse itsensä. ;) (Pieni haittapuoli olisi tosin se, että jäisi niille muille töille vähemmän aikaa...)
No mun mies pesi ja viikkasi ihan itse omat pyykkinsä alhaalla. Ja kotona. Mission aikana ja sen jälkeenkin. (toki minäkin niitä pyykkejä pesen ja mies pesee minunkin vaatteitani...)

Meillä ei ollut kotiutumisessa ongelmia. Sama mies tuli kotiin, mikä sinne lähtikin :) Osasi ihan itse laittaa tiskit koneeseen, pestä ne kuuluisat kalsarit, imuroida ja laittaa ruokaa. Kyllä meillä kotiutumisen jälkeen kumpikin osasi edelleen tarttua paistinpannuun ja laittaa ruokaa, molemmat kyllä ymmärsivät imurin kayttötarkoituksen jne.

Eikä meillä kyllä muutenkaan ongelmia kotiutumisessa ollut. (tästä briiffattiin juuri tiistaina kotiutuneen "veteraanin" kanssa :P) Totta kai juteltiin Kosovosta, kavereiden kanssa muisteltiin, esiteltiin kuvia ynnä muita muistoja, mutta normaalissa määrin. Eihän sitä kai voi olettaakaan, että vuosi elämästä laitetaan heti laatikon pohjalle, eikä siitä enää koskaan puhuta. Ei meillä kuitenkaan jääty menneeseen makaamaan, haaveilemaan ja uneksimaan Kosovonaikaisesta kultaisesta elämästä. Se oli se ajanjakso ja sillä sipuli. "Kotona on hyvä olla, oman vaimon kainalossa", näin minulle mies kertoi.
Uusi reissu on jossain hamassa tulevaisuudessa. Uskon kyllä että sellainen on jossain vaiheessa edessä, jos vain mahdollisuus tulee. Enkä mä hanttiin pane, saa mennä :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 12/05/2006, 13:13:20
muoks. Mahtaisikohan monelle olla sitten hyvää "kotiuttamista" se, että saisi alhaalla huoltaa itse itsensä. ;) (Pieni haittapuoli olisi tosin se, että jäisi niille muille töille vähemmän aikaa...)
No mun mies pesi ja viikkasi ihan itse omat pyykkinsä alhaalla. Ja kotona. Mission aikana ja sen jälkeenkin. (toki minäkin niitä pyykkejä pesen ja mies pesee minunkin vaatteitani...)

Niin kuin takulla monet muutkin. ;) Mutta ilmeisesti jotkut aivan tosissaan ehtivät laitostua pahemman kerran vuodessa (tai jopa puolessa)? ???
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 12/05/2006, 13:20:16
No mun mies pesi ja viikkasi ihan itse omat pyykkinsä alhaalla. Ja kotona. Mission aikana ja sen jälkeenkin. (toki minäkin niitä pyykkejä pesen ja mies pesee minunkin vaatteitani...)

Meillä ei ollut kotiutumisessa ongelmia. Sama mies tuli kotiin, mikä sinne lähtikin :) Osasi ihan itse laittaa tiskit koneeseen, pestä ne kuuluisat kalsarit, imuroida ja laittaa ruokaa. Kyllä meillä kotiutumisen jälkeen kumpikin osasi edelleen tarttua paistinpannuun ja laittaa ruokaa, molemmat kyllä ymmärsivät imurin kayttötarkoituksen jne.
Teillä saattoi kans vaikuttaa vähän ikä tuohon, ettei tullut niin pahoja ongelmia. :) Osaa ehkä suhtauta vähän realistisemmin elämään kuin tällaset nuoremmat "klopit" ;)

Ja elämän kokemusta on sun miehelläs aika paljon enemmän, kuin esim. mun miehellä tämän kotiutuessa (ikäähän oli "hurrrjat" 21v).
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anna 1.0 - 12/05/2006, 13:23:11
Mutta ilmeisesti jotkut aivan tosissaan ehtivät laitostua pahemman kerran vuodessa (tai jopa puolessa)? ???

Mies valitti aina lomilla, että alhaalla passivoituu liikaa, kun ei tarvitse tehdä mitään (muuta kuin työnsä). Ehkä asian tiedostaminen jo reissun aikana teki sen, että ongelmia ei tullut ???.

Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Mirka - 12/05/2006, 14:05:42
Teillä saattoi kans vaikuttaa vähän ikä tuohon, ettei tullut niin pahoja ongelmia. :) Osaa ehkä suhtauta vähän realistisemmin elämään kuin tällaset nuoremmat "klopit" ;)

Ja elämän kokemusta on sun miehelläs aika paljon enemmän, kuin esim. mun miehellä tämän kotiutuessa (ikäähän oli "hurrrjat" 21v).
Noh, ehkä joo iällä on tähän(kin) oma merkityksensä :) Onhan tuo jo monenmonenmonta vuotta osannut pyykätä, ei yks reissu sitä mikskään muuta :P
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 28/05/2006, 20:35:52
Onko muuten noilla fasuilla ollut mitään semmoista mahdollisuutta edes, että esim kuukauden jälkeen kotiutumisesta voi käydä jonkun saman kokeneen kanssa läpi tapahtunutta ja kotiin paluuta ja sen herättämiä tunteita? Toki moni varmaan itte jotain kokoontumisia järjestää, mutta onko noin niinkuin firman puolesta minkäänlaista jälkipuinnin mahdollisuutta ikinä ollutkaan?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 28/05/2006, 20:56:45
Onko muuten noilla fasuilla ollut mitään semmoista mahdollisuutta edes, että esim kuukauden jälkeen kotiutumisesta voi käydä jonkun saman kokeneen kanssa läpi tapahtunutta ja kotiin paluuta ja sen herättämiä tunteita? Toki moni varmaan itte jotain kokoontumisia järjestää, mutta onko noin niinkuin firman puolesta minkäänlaista jälkipuinnin mahdollisuutta ikinä ollutkaan?

Mitään valtion tarjoamaa mahdollisuutta ei ole mutta tuo Suomen Rauhanturvaajaliitto ry on juurikin tuota varten perustettu. Parasta vertaistukea mitä voi olla ja joka puolelta valtakuntaa löytyy yhdistys, jossa toimii iso määrä vastaavassa tilanteessa olleita fasuja, jotka ovat valmiina keskustelemaan.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 28/05/2006, 21:00:25
Onko muuten noilla fasuilla ollut mitään semmoista mahdollisuutta edes, että esim kuukauden jälkeen kotiutumisesta voi käydä jonkun saman kokeneen kanssa läpi tapahtunutta ja kotiin paluuta ja sen herättämiä tunteita? Toki moni varmaan itte jotain kokoontumisia järjestää, mutta onko noin niinkuin firman puolesta minkäänlaista jälkipuinnin mahdollisuutta ikinä ollutkaan?

Mitään valtion tarjoamaa mahdollisuutta ei ole mutta tuo Suomen Rauhanturvaajaliitto ry on juurikin tuota varten perustettu. Parasta vertaistukea mitä voi olla ja joka puolelta valtakuntaa löytyy yhdistys, jossa toimii iso määrä vastaavassa tilanteessa olleita fasuja, jotka ovat valmiina keskustelemaan.
No hyvä, että moinen mahdollisuus on kummiskin olemassa! !Ja hölkkärin kautta oletettavasti löytää myös tietoa asiasta? ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 29/05/2006, 09:48:29
Onko muuten noilla fasuilla ollut mitään semmoista mahdollisuutta edes, että esim kuukauden jälkeen kotiutumisesta voi käydä jonkun saman kokeneen kanssa läpi tapahtunutta ja kotiin paluuta ja sen herättämiä tunteita? Toki moni varmaan itte jotain kokoontumisia järjestää, mutta onko noin niinkuin firman puolesta minkäänlaista jälkipuinnin mahdollisuutta ikinä ollutkaan?

Mitään valtion tarjoamaa mahdollisuutta ei ole mutta tuo Suomen Rauhanturvaajaliitto ry on juurikin tuota varten perustettu. Parasta vertaistukea mitä voi olla ja joka puolelta valtakuntaa löytyy yhdistys, jossa toimii iso määrä vastaavassa tilanteessa olleita fasuja, jotka ovat valmiina keskustelemaan.
No hyvä, että moinen mahdollisuus on kummiskin olemassa! !Ja hölkkärin kautta oletettavasti löytää myös tietoa asiasta? ;D

Hölkkäri On Web ry on yksi liiton 28 jäsenyhdistyksestä. Liitosta saa tietoa sen omilta kotisivuilta:
http://www.sinibarettiliitto.fi/ Uudet sivut on rakenteilla uuteen osoitteeseen:
http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/ Siletä löytyy jo liiton jäsenlehden sivut.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 29/05/2006, 20:08:34
Kiitos kumarrus!Voin antaa miehelle linkit niin saa sitten käydä vilkaiseen jos tuntee tarpeelliseksi!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 29/05/2006, 20:15:22
Kiitos kumarrus!Voin antaa miehelle linkit niin saa sitten käydä vilkaiseen jos tuntee tarpeelliseksi!
Juu, kannattaa antaa! :) Mä meidän isäntää oon patistellut ottamaan yhteyttä tänne Porin päähän Rauhanturvaajaliittoon, että vois mennä sinne saunalle höpisemään vanhojen karpaasien kanssa rt-juttuja ettei tarttis mun päätäni niillä asioi vaivata, mutta hän ei vielä oo moisesta kiinnostunut.

Kaiken näköstä toimintaa taitaa nää jäsenyhdistykset tahoillaan järjestellä, johon voi osallistua! :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 29/05/2006, 20:18:25
Kiitos kumarrus!Voin antaa miehelle linkit niin saa sitten käydä vilkaiseen jos tuntee tarpeelliseksi!
Juu, kannattaa antaa! :) Mä meidän isäntää oon patistellut ottamaan yhteyttä tänne Porin päähän Rauhanturvaajaliittoon, että vois mennä sinne saunalle höpisemään vanhojen karpaasien kanssa rt-juttuja ettei tarttis mun päätäni niillä asioi vaivata, mutta hän ei vielä oo moisesta kiinnostunut.

Kaiken näköstä toimintaa taitaa nää jäsenyhdistykset tahoillaan järjestellä, johon voi osallistua! :)
Niin ja jotenkin musta on ihan tärkeetä, että pääsis sitten puhumaan asiasta saman kokeneiden kans kun kyllä se varmasti on taas jonkin näköinen kulttuuri shokki kun takas tulee ja arkeen palaa. Ja kun en minä tiedä, miten mies kaiken sen kokee ja kuten täälläkin on tullut todettua niin vertaistuki on paras tuki! Itse ainakin muistan kun saksasta Suomeen takas saavuin niin vaikka en ollut pois kun 6 kk niin kyllä tuli semmonen arkeen lässähtäminen, että onneks oli muitakin au paireja joiden kans sai purnata kaikesta!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 29/05/2006, 20:21:13
Mutta mieshän se lopulta päättää että mitä tiedolla tekee, mutta sen verran voin kai eteenpäin viedä, että tilaisuuden ojennan tarjottimella  ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 29/05/2006, 20:28:33
Mutta mieshän se lopulta päättää että mitä tiedolla tekee, mutta sen verran voin kai eteenpäin viedä, että tilaisuuden ojennan tarjottimella  ;D
Jep. Niinhän ne miehetkin teki teille aikanaan, jos/kun kertoivat leskistä. ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 29/05/2006, 20:31:57
Mutta mieshän se lopulta päättää että mitä tiedolla tekee, mutta sen verran voin kai eteenpäin viedä, että tilaisuuden ojennan tarjottimella  ;D
Jep. Niinhän ne miehetkin teki teille aikanaan, jos/kun kertoivat leskistä. ;)
Niin enpä tullut ajatelleeksi  ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 07/11/2006, 12:33:45
Osalla kotiutuminen edessä ihan näillä nurkilla.

Tuntuuko, että olisi tarvetta johonkin jälkipuintiin reissun tiimoilta? Faitterilla itsellään faitterien kanssa? Pariskuntana?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: taamaa - 07/11/2006, 12:54:25
Silloin kun M oli lähdössä alas niin mietin että jos se kokee/näkee jotain ihan karmeaa niin millekä ammattiauttajalle sen sitten veisin ??? mutta nyt kun missio melkein jo ohi niin ainakaan tälle ei oo mitään tarvetta...
parisuhteen puolella sitten voidaan jokunen sana vaihtaa niin kuin yhteenvetona :evil5:
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 07/11/2006, 13:09:10
Osalla kotiutuminen edessä ihan näillä nurkilla.

Tuntuuko, että olisi tarvetta johonkin jälkipuintiin reissun tiimoilta? Faitterilla itsellään faitterien kanssa? Pariskuntana?

Jokaisella yhdistyksellä(Rauhanturvaaja/Sinibaretti) on oma kotona&kaukana vastaava.Faitteri voi aina soittaa tai käydä ko. henkilön luona,ja jutella asioista.
Joskus jopa pelkästään toisen vanhan faitterin kanssa jutustelu auttaa.
Lesket jutelkaa toisienne kanssa ikävistäkin asioista
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: KooKoo - 07/11/2006, 14:04:52
Mä luulen, että meilläkin puidaan lähinnä parisuhdetta... ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 11/05/2007, 18:24:39
Kotiutumisia ainakin Kosovosta oli juuri näinä päivinä.

Tuntuuko ajatus jonkinlaisesta jälkipuinnista tarpeelliselta? Pitäisikö esim. samaan aikaan kotiutuneiden faittereiden tavata keskenään jonkin aikaa kotiutumisen jälkeen?

Käydäänkö siellä kotona "keittiön pöydän ääressä" jotenkin reissua läpi tai sen vaikutusta parisuhteeseen?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Annukka - 11/05/2007, 18:28:41
Kotiutumisia ainakin Kosovosta oli juuri näinä päivinä.

Tuntuuko ajatus jonkinlaisesta jälkipuinnista tarpeelliselta? Pitäisikö esim. samaan aikaan kotiutuneiden faittereiden tavata keskenään jonkin aikaa kotiutumisen jälkeen?

Käydäänkö siellä kotona "keittiön pöydän ääressä" jotenkin reissua läpi tai sen vaikutusta parisuhteeseen?

Se on vissiin aika paljon kiinni siitä mistä päin tulee kotiin ja monettako kertaa :) Meillä tuskin tarvitaan erillistä puintia. Ei faittereiden kesken eikä kotonakaan. Eiköhän tuo arki jatku ihan siitä mihin jäi, mitä nyt on vähän ulkoiset puitteet muuttuneet.

Vastasin vaikkei meillä ihan vielä olla kotiuduttukaan, eikä varsinkaan Kosovosta, sori ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 11/05/2007, 18:30:54
Vastasin vaikkei meillä ihan vielä olla kotiuduttukaan, eikä varsinkaan Kosovosta, sori ;D

No se viittaus juuri tapahtuneeseen Kosovon roottoriin oli sellainen hieno alkupuhe  ;D

Saahan tähän vastailla kuka vaan omista ajatuksistaan asian suhteen :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 14/05/2007, 18:15:24
Mitä mieltä olette jälkipuinnista kotiutumisen jälkeen? Pitäisikö puintitilaisuuden olla turvaajille mahdollinen/pakollinen? Nythän kukin kotiutuu miten kotiutuu, ja lana ym. vaikeudet eivät liene harvinaisia. :-/ Vähentäisiköhän puinti ongelmia?

Mitäs mieltä kotijoukot on siitä, että joukko kotiutettaisiin täällä Suomessa?

Eli kaikki tulevat kootusti Suomeen ja parin viimeisen palveluspäivän aikana (esim. Säkylässä) pidetään loppubriiffinki ja lääkärintarkastukset sun muut rutiinit.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Annukka - 14/05/2007, 18:36:16
Mitä mieltä olette jälkipuinnista kotiutumisen jälkeen? Pitäisikö puintitilaisuuden olla turvaajille mahdollinen/pakollinen? Nythän kukin kotiutuu miten kotiutuu, ja lana ym. vaikeudet eivät liene harvinaisia. :-/ Vähentäisiköhän puinti ongelmia?

Mitäs mieltä kotijoukot on siitä, että joukko kotiutettaisiin täällä Suomessa?

Eli kaikki tulevat kootusti Suomeen ja parin viimeisen palveluspäivän aikana (esim. Säkylässä) pidetään loppubriiffinki ja lääkärintarkastukset sun muut rutiinit.

Ajatuksena mielestäni hyvä, käytännön toteutus vähän toinen. Pitäisi varmaan olla joku parin viikon siirtymäaika, jotta esim. autolliset ehtii takaisin ym.
Jäisi varmemmin haaviin ne, jotka oikeastikin puintia tarvitsevat.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 14/05/2007, 18:53:50
Ajatuksena mielestäni hyvä, käytännön toteutus vähän toinen. Pitäisi varmaan olla joku parin viikon siirtymäaika, jotta esim. autolliset ehtii takaisin ym.
Jäisi varmemmin haaviin ne, jotka oikeastikin puintia tarvitsevat.

Tässä kotiutusmallissa jäisi kyllä autojen siirtely väliin. Autot pitäisi tuottaa muulla tavalla tai käydä jälkeenpäin hakemassa pois.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: annevi - 14/05/2007, 19:08:00
Mitä mieltä olette jälkipuinnista kotiutumisen jälkeen? Pitäisikö puintitilaisuuden olla turvaajille mahdollinen/pakollinen? Nythän kukin kotiutuu miten kotiutuu, ja lana ym. vaikeudet eivät liene harvinaisia. :-/ Vähentäisiköhän puinti ongelmia?

Mitäs mieltä kotijoukot on siitä, että joukko kotiutettaisiin täällä Suomessa?

Eli kaikki tulevat kootusti Suomeen ja parin viimeisen palveluspäivän aikana (esim. Säkylässä) pidetään loppubriiffinki ja lääkärintarkastukset sun muut rutiinit.

Minun mielestä ajatuksena hyvä, ja samaa mieltä siitä, että käytännön toteutus olisi hankalampaa.

En tiedä minkä verran näitä kotiutuvia on koulittu kotiutumiseen Kosovon päässä, mutta ainakin tuollainen järjestely helpottaisi varmaan jälkipuintia kotioloissa. Kaikkihan ei välttämättä jälkipuintia kaipaa, mutta luulen että monelle se olisi hyvin tärkeä osa kotiutumista.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Annukka - 14/05/2007, 19:51:46
Onkos tämä sitten tulevaisuutta oikeasti? Siis suunnitelmissa?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 14/05/2007, 20:19:48
Mitä mieltä olette jälkipuinnista kotiutumisen jälkeen? Pitäisikö puintitilaisuuden olla turvaajille mahdollinen/pakollinen? Nythän kukin kotiutuu miten kotiutuu, ja lana ym. vaikeudet eivät liene harvinaisia. :-/ Vähentäisiköhän puinti ongelmia?

Mitäs mieltä kotijoukot on siitä, että joukko kotiutettaisiin täällä Suomessa?

Eli kaikki tulevat kootusti Suomeen ja parin viimeisen palveluspäivän aikana (esim. Säkylässä) pidetään loppubriiffinki ja lääkärintarkastukset sun muut rutiinit.
No mun mielestä se jälkipuinnin tarpeellisuus (ainakin meillä) tuli oikeestaan vasta kuukauden jälkeen kotiutumisesta, mutta toisaalta kyllähän tuo vois olla ihan hyvä idea, tosin en tiedä kuinka innoissaan ois ne auton kans olevat jos joutuis kotiutumisen jälkeen vielä erikseen lähtemään pelkästään autoa hakemaan.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 14/05/2007, 20:31:08
Pitäisikö auton tuomista ja sen hankaluuksia edes ajatella tällaisen asian yhteydessä, eihän se liity mitenkään missioon ja siitä selviytymiseen. Auton tuominen jokaisen oma asia, ei sen tulis mielestäni vaikuttaa mihinkään jälkipuintien ajankohtiin tms.

Nyt saan varmaan monta tiukkaa mielipidettä tähän alle ;)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: põder - 14/05/2007, 20:39:57
Auton suhteen Suomessa pitäisi ottaa käyttöön sama systeemi kuin Norjassa: RT voi mission jälkeen kävellä kotimaan autokauppaan ja paperit esittämällä ostaa sen verovapaasti x kuukauden sisällä kotiutumisesta.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 14/05/2007, 20:50:02
Auton suhteen Suomessa pitäisi ottaa käyttöön sama systeemi kuin Norjassa: RT voi mission jälkeen kävellä kotimaan autokauppaan ja paperit esittämällä ostaa sen verovapaasti x kuukauden sisällä kotiutumisesta.
Tän allekirjoitan täysin.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Annukka - 14/05/2007, 21:15:55
Pitäisikö auton tuomista ja sen hankaluuksia edes ajatella tällaisen asian yhteydessä, eihän se liity mitenkään missioon ja siitä selviytymiseen. Auton tuominen jokaisen oma asia, ei sen tulis mielestäni vaikuttaa mihinkään jälkipuintien ajankohtiin tms.

Nyt saan varmaan monta tiukkaa mielipidettä tähän alle ;)

No niin saatkin ;D Siinä mielessä tuo olisi melkoista paapomista. Kun on niitä ihmisiä, joita asia ei koske. Ja totta helvetissä se liittyy missioon. Monellakin. Ei siellä puhtaasti mistään kutsumuksesta olla.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lua - 15/05/2007, 09:17:09
Pitäisikö auton tuomista ja sen hankaluuksia edes ajatella tällaisen asian yhteydessä, eihän se liity mitenkään missioon ja siitä selviytymiseen. Auton tuominen jokaisen oma asia, ei sen tulis mielestäni vaikuttaa mihinkään jälkipuintien ajankohtiin tms.

Nyt saan varmaan monta tiukkaa mielipidettä tähän alle ;)
Samaa mieltä.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 18/05/2007, 08:29:46
Uskonpa, että jos moiseen kotiutusmenettelyyn pv joskus päätyy, autonostajia ei voida erikseen huomioida, eikä mitään loppulomaa ennen kotiutusta järjestetä. Tuskinpa haluavat maksaa palkkaa fasuille loppuloman ajan.  Ja jos loma olisi" omaa aikaa", niin se varmaan siviilitöiden vuoksi voisi olla suurelle osalle melkoinen rasite.

Autoasiaa on yritetty jo pitkät ajat ajaa niin, että auton voisi ostaa täältä Suomesta. Menettelyä puoltavat jo ihan ekologisetkin syyt. Miksi roudata autoa toiselle puolelle maailmaa ja takaisin vain jonkun veromenettelyn vuoksi?
Asiasta lienee edelleen lakialoite Eduskunnassa.

Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Annukka - 18/05/2007, 09:44:48
Uskonpa, että jos moiseen kotiutusmenettelyyn pv joskus päätyy, autonostajia ei voida erikseen huomioida, eikä mitään loppulomaa ennen kotiutusta järjestetä. Tuskinpa haluavat maksaa palkkaa fasuille loppuloman ajan.  Ja jos loma olisi" omaa aikaa", niin se varmaan siviilitöiden vuoksi voisi olla suurelle osalle melkoinen rasite.

Autoasiaa on yritetty jo pitkät ajat ajaa niin, että auton voisi ostaa täältä Suomesta. Menettelyä puoltavat jo ihan ekologisetkin syyt. Miksi roudata autoa toiselle puolelle maailmaa ja takaisin vain jonkun veromenettelyn vuoksi?
Asiasta lienee edelleen lakialoite Eduskunnassa.
Sittenhän se on selvä asia, jos autolliset voisivat hoitaa asiansa täällä. Silloin ilman muuta kannatan yhteistä kotiutusta ja jälkipuintia heti perään.
Tai toisaalta hlökohtaisesti asia on yksi ja sama, Mies tuskin lähtee Pv:n hommiin enää ja kohta on kotiutumassa ja ihan vielä hlökohtaisen loman alkamisella, joten ihan itteksein täällä jupisen ja tyhjästäkin vielä :)


Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Maya - 18/05/2007, 13:39:27
Autoasiaa on yritetty jo pitkät ajat ajaa niin, että auton voisi ostaa täältä Suomesta. Menettelyä puoltavat jo ihan ekologisetkin syyt. Miksi roudata autoa toiselle puolelle maailmaa ja takaisin vain jonkun veromenettelyn vuoksi?
Asiasta lienee edelleen lakialoite Eduskunnassa.
No toivottavasti menee läpi koska tuo nykyinen systeemi on ihan järjetön  ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Kinmo - 19/05/2007, 15:51:22
Auton ostajia tärkeämpää on mielestäni kohdella/auttaa/tukea kaikkia kotiutuvia tai sellaiseksi mieliviä. Ihan kaikilla rauhanturvaajilla ei ole ns. rt-leskeä kotona odottamassa, sillä suurin osa rauhanturvaajista kotiutuu tyhjän päälle. Joko oman äidin (perheen) kainaloon tai yksin omaan kotiin.
HOW:ssa oleva kirjoitus (http://www.holkkari.net/index.php?option=com_content&task=view&id=932&Itemid=61) kertoo yhden tarinan. Muitakin tarinoita Suomi (=maa) päällänsä kantaa.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 19/05/2007, 20:03:09
Auton ostajia tärkeämpää on mielestäni kohdella/auttaa/tukea kaikkia kotiutuvia tai sellaiseksi mieliviä. Ihan kaikilla rauhanturvaajilla ei ole ns. rt-leskeä kotona odottamassa, sillä suurin osa rauhanturvaajista kotiutuu tyhjän päälle. Joko oman äidin (perheen) kainaloon tai yksin omaan kotiin.
HOW:ssa oleva kirjoitus (http://www.holkkari.net/index.php?option=com_content&task=view&id=932&Itemid=61) kertoo yhden tarinan. Muitakin tarinoita Suomi (=maa) päällänsä kantaa.

Aika viisas kirjoitus joltain, jolla on pää sekaisin niin sekaisin kun sanallisesti kertoo.  :-\
Tällaisten vuoksi toivoisi, että autontuontivaikeudet unohdettaisiin, kuten aiemmin totesin.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 19/05/2007, 20:22:22
Aika viisas kirjoitus joltain, jolla on pää sekaisin niin sekaisin kun sanallisesti kertoo.  :-\
Tällaisten vuoksi toivoisi, että autontuontivaikeudet unohdettaisiin, kuten aiemmin totesin.

Ei kai niitä tarvitse unohtaa.

Musta tuntuu siltä (sivusta monen tarinaa seuranneena), että se jälkipuinti pitäisi olla vasta hetken päästä kotiutumisesta. Yleisimmin vaikeudet ovat ilmenneet vasta hetken aikaa kotona oltua.
Jos siis mitään yleistä jälkipuintia edes pitäisi olla.

Mahdollisuus apuun pitäisi olla. Sellainen järjestelmä, josta todella apua saisi, jos sitä tarvitsee.

Ongelma vaan taitaa olla myös se, että kovin moni kotiutuva ongelmissa painiskeleva ei apua tahdo hakea ulkopuoliselta taholta.. ?
Esim. parisuhdevaikeuksissa varmaan melko harvoin käydään missään parisuhdeterapeutilla tms. Vaan asioista jankataan/tapellaan/kärsitään kotona ja silloin ongelmat helposti kärjistyy pahoiksi.
Se ei aina riitä, että puolisot omilla tahoillaan purkavat esim. vertaistuelle. Vaan joskus todella tarvittaisiin sellainen puolueeton taho, joka auttaa molempia yhdessä ja/tai erikseen. Eli siis yksi ja sama taho, joka tietää molempien osapuolten ajatukset asioista.
Näitähän kyllä Suomessa löytyy. Vaan kuinka moni sitä apua hakee.. Siihen taas ei auta mikään muu kuin ne ihmiset itse. Apua on ensin haettava ennenkuin sitä saa.

Mutta jos joku rt kotiutetaan henkisten ongelmien takia, niin silloin mun mielestä ns. jälkiseuranta pitäisi olla. Jos se jälkiseuranta/hoito tapahtuu kyseisen ihmisen omassa kotikunnassa kunnallisella puolella, niin yhteistyön pitäisi toimia sen verran, että hoitavassa tahossa tiedetään mistä on kyse.

Summa summarum. Pakollinen jälkipuintitilaisuus ei ehkä toimisi. Tai jos jotain sen tapaista alettaisiin kaavailla, niin se olisi hyvä olla vasta hetken aikaa kotiutumisen jälkeen.


Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 19/05/2007, 20:23:12
Jaetaanko kotiutuville jotain tietoa erilaisista apua antavista tahoista?
Esim. mielenterveyden kriisikeskukset, parisuhde/perheneuvolat yms.

Ennen rt-reissua on kattava koulutus, jossa kerrotaan vaikka mitä. Ja kotiasioistakin puhutaan (yhteydenpidosta, tunteista yms.).

Mutta onko kotiutuville jotain pientä "kotiutumiskoulutusta"? Jossa esim. vanhat rt:t kertoisivat kokemistaan ongelmista yms.

Ja jos PV ei mitään tuollaista tarjoa, niin entäs rt-yhdistykset?
Voisiko rt-yhdistyksistä tarjota väkeä pitämään jotain pienimuotoista "kotiutumispakettia"? Sen pitäisi olla sitten asiallinen ja asialliset ihmiset siihen. Koulutustakin tuollaiseen saa joiltakin mielenterveysyhdistyksiltä, jotka kouluttaa erilaisia tukihenkilöitä.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 19/05/2007, 20:57:30


Ja jos PV ei mitään tuollaista tarjoa, niin entäs rt-yhdistykset?
Voisiko rt-yhdistyksistä tarjota väkeä pitämään jotain pienimuotoista "kotiutumispakettia"? Sen pitäisi olla sitten asiallinen ja asialliset ihmiset siihen. Koulutustakin tuollaiseen saa joiltakin mielenterveysyhdistyksiltä, jotka kouluttaa erilaisia tukihenkilöitä.

Voisi olla yvä idea, ainut se, et voiko niihin sit enää velvoittaa osallistumaan?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 19/05/2007, 21:05:46


Ja jos PV ei mitään tuollaista tarjoa, niin entäs rt-yhdistykset?
Voisiko rt-yhdistyksistä tarjota väkeä pitämään jotain pienimuotoista "kotiutumispakettia"? Sen pitäisi olla sitten asiallinen ja asialliset ihmiset siihen. Koulutustakin tuollaiseen saa joiltakin mielenterveysyhdistyksiltä, jotka kouluttaa erilaisia tukihenkilöitä.

Voisi olla yvä idea, ainut se, et voiko niihin sit enää velvoittaa osallistumaan?

Se täytyisi miettiä. Ehkä tällainen pienimuotoinen "kotiutumispaketti" olisi jo toimialueella..
Oliskohan siellä aikaa lähellä kotiutumista sellaiseen..

Tai sitten ihan vain tehdä jokin kirjallinen "kotiutumispaketti". Siinä olisi tietoa apua antavista tahoista. Kerrottaisiin mistä apua saa henkisiin pulmiin, parisuhdepulmiin, lasten kanssa ja ihan vaikka erilaisten etuuksien hakemiseen tms.
Paketissa voisi myös olla kertomuksia erilaisista kotiutumisista (parisuhteessa elävä, lapsia omaava, sinkku, jotka ovat kokeneet kotiutumisen ja sen jälkeisen ajan eri tavalla).
Ehkäpä mukaan myös pieni yhteystietomuistio, johon olisi kerätty samaan aikaan palvelleiden yhteystietoja (niiden, jotka haluavat antaa yhteystietonsa) sekä aikaisemmin palvelleiden tukihenkilöiden yhteystietoja.

Aikuisia ihmisiä ei kuitenkaan voi paapoa ja pakottaa. Joten melkeinpä ainoa vaihtoehto on pitää apua saatavilla ja saattaa se hyvin tiedoksi. Loppu on sitten ihmisten oma asia.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: põder - 20/05/2007, 14:52:47
Yksi suurimpia ongelmia on RT-hommiin hakevien joukko, joka on sangen sekalainen seurakunta. Meitä on moneen junaan ja osa jää (onneksi) asemalle. Eräs suuri ongelma on kuitenkin resiinalla mukaan tulleet.  :-\

Sanalla sanoen RT-hommat näyttävät välillä osaltaan toimivan ulkomailla olevana suojatyöpaikkana peräkammariressukoille, joilla ei suurella osalla ole kotimaassa elämä raiteillaan.  :-\ RT-keikka sitten nostaa itseluottamusta reippaasti, minkä jälkeen osalle näistä ressukoista (ja toki muillekin) tulee paluu ankeaan arkeen.

Jälkipuinnista on puutetta, mutta vielä enemmän tarvetta olisi ennakkoseulalle. Molempiin tarvitaan rahaa (ennakkoseulontaan paremmat palkat, jotta olisi riittävästi hyviä hakijoita), mikä taasen on tunnetusti rajallinen resurssi.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 20/05/2007, 15:05:01
Sanalla sanoen RT-hommat näyttävät välillä osaltaan toimivan ulkomailla olevana suojatyöpaikkana peräkammariressukoille, joilla ei suurella osalla ole kotimaassa elämä raiteillaan.  :-\ RT-keikka sitten nostaa itseluottamusta reippaasti, minkä jälkeen osalle näistä ressukoista (ja toki muillekin) tulee paluu ankeaan arkeen.

Jälkipuinnista on puutetta, mutta vielä enemmän tarvetta olisi ennakkoseulalle. Molempiin tarvitaan rahaa (ennakkoseulontaan paremmat palkat, jotta olisi riittävästi hyviä hakijoita), mikä taasen on tunnetusti rajallinen resurssi.

Onko tosiaan näin, että reissulle pääsee paljonkin näitä "reppanoita"?  Eivätkö he karsiudu pois haku/koulutusprosessissa? Ja minkälaisia ihmisiä tässä tarkoitetaan? Luulisi, että jos elämä ei ole esim. henkisesti kovin sujuvaa, niin rt-reissuun ei pääse.

Vai miten siis on?

Mutta jos rt-reissu nostaa itseluottamusta, niin eikö silloin sitten kotimaassa pystyisi alkaa hoitamaan elämäänsä paremmin kuin ennen?

Hmm..
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tintsu - 20/05/2007, 15:11:53
Jälkipuinneista puheen ollen. Teimme vähän asiaan liittyen opinnäytetyön vuonna 2003. Siinä oikeastaan puhuttiin opiskelijoiden ulkomaanvaihdoista ja kulttuurishokeista mennessä ja tullessa. Näitä asioita en ihan suoraan halua yhdistää, mutta kotiinpaluusta  kuitenkin.

Kuten monissa tutkimuksissa oli käynyt ilmi, niin kulttuurishokki (vaihdossa olleilla) ei ole mennessä niin kova, mutta takaisin tullessa reilusti odotettua suurempi. Ulkomaille mentäessä yleenä osataan osottaa mitä vastaan tulee ja lähdetään avoimin mielin reissuun. Mutta kotiin palatessa ei näitä juttuja käydä läpi. Siis tupsahdetaan Kuusta takaisin maanpinnalle.

Minulle ainakin suurin kulttuurishokki oli juuri takaisin tullessa. Meni melkeimpä 3kk toipuessa siitä shokista, joka Suomessa iski päin kasvoja! Oli tosi vaikea palata takaisin suomalaiseen elämääni, vaikka sitä olinkin aina välillä kaivannutksin!

Ja varmasti näille peräkammarinpojille ja miksi ei muillekin tämä todellisuus voi olla aika ahdistava rt-vuoden jälkeen. En tietenkään pysy vertaamaan nyt tässä näitä asioita, koska multa puuttuu tää rt-vuosi! Mutta varmasti yksi iso juttu on tämä yhteisöllisyys, joka näissä maissa on. Kaikkien on puhallettava yhteen hiileen, jotta operaatio onnistuu edes! Tietty jokaisessa porukassa näitä sooloilijoita on ollut. Luulisin myös, että myös muut järjestelyt on kaikilla sovittuna, siis milloin syödään, mitä laitetaan päälle ja kuinka se päivä YLEENSÄ pyörii. Kotiin tultaessa kuitenkin tämä "päivien pyörittely" jää ihan yksittäisen "taistelijan" vastuulle.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Kinttunen - 20/05/2007, 15:24:15
Mulla kans tuli pieni kulttuurishokki ku tulin kotiin Briteistä toissa kesänä. Ekat pari viikkoa meni ihan höpsis, ihmiset puhui suomea, mikä oli todella outoa ku puoli vuotta oli pelkästään puhunut englantia, ajoin väärällä puolella tietä jne. Oli vaan tosi outoa olla kotona ja sinä aikana, minkä olin pois kaveripiirissäkin oli tapahtunut muutoksia jne. Mut reissun aikana oli jännä huomata, et miten se kotimaa romantisoitui maailman parhaaksi paikaksi. :) Menee kohta vähän OT, sori. Ja kuten Tintsukin tuumas, ettei opiskelijavaihtoa voi verrata silleen rt-vuoteen, mut jotain kuitenkin ymmärtää siitä, et miten vaikeaa se kotiutuminen voi joillekin olla.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 20/05/2007, 15:28:03
Tintsun kirjoituksesta tuli mieleen se miten rauhanturvaajan ikä ja jo saatu elämänkokemus vaikuttaa tuohon sopeutumiseen takaisin suomeen "tylsään arkeen", jossa joutuu itse hoitamaan kaikki asiansa.

Uskoisin, että nuorilla (kenties melkein suoraan armeijan jälkeen reissuun lähteneillä) on enemmän niitä sellaisia ongelmia, että sen oman elämän pyörittäminen täällä suomessa on reissun jälkeen vaikeaa.
Enkä yhtään ihmettele. Jos ensin on käyty armeija ja sitten ehkä hetken aikaa opiskeltu jossain oppilaitoksessa ja sitten lähdetään rt-reissuun, niin eihän siinä oikein ole ehtinyt sellaista "oman elämisen kokemusta" tulla. Ehkä ei olla edes asuttu vielä yksin (poissa vanhempien luota).

Tällaiset nuoret turvarit elämäntilanteesta riippuen voisi ottaa erityisesti huomioon tuossa reissun "jälkihoidossa".
Heitä pitäisi jotenkin pystyä seuraamaan ja tukemaan, että elämä lähtee kulkemaan.

EN missään tapauksessa sano, että vain nuorilla on ongelmia tai että vain nuoria tulisi tukea. Mutta tuossa voisi olla sellainen yksi kohta, jossa tuen tarvetta olisi.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 20/05/2007, 15:42:34

Mutta jos rt-reissu nostaa itseluottamusta, niin eikö silloin sitten kotimaassa pystyisi alkaa hoitamaan elämäänsä paremmin kuin ennen?

Hmm..

uskompa, että pääsääntöisesti reissulla on itsetunto nostattava vaikutus, mutta poikkeuksiakin on. uskon että aiempi kirjoitus on poikkeuslaisen tekstiä.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ämmä - 22/05/2007, 18:44:24
Musta tuntuu siltä (sivusta monen tarinaa seuranneena), että se jälkipuinti pitäisi olla vasta hetken päästä kotiutumisesta. Yleisimmin vaikeudet ovat ilmenneet vasta hetken aikaa kotona oltua.
Jos siis mitään yleistä jälkipuintia edes pitäisi olla.

Jos kerran on niin, että vaikeudet ilmenee vasta hetken päästä kotiutumisesta niin eikös olisi viisasta järjestää jälkipuinti heti kotiutumisen jälkeen.
Ehdittäis ehkä estää nämä mahdollisesti myöhemmin ilmenevät vaikeudet. Vai. ???
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 22/05/2007, 20:49:45
kyllähän ne ongelmat on ollu jo ennen reissua.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: miranda - 22/05/2007, 20:51:51
kyllähän ne ongelmat on ollu jo ennen reissua.

Totta!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ämmä - 22/05/2007, 21:06:00
kyllähän ne ongelmat on ollu jo ennen reissua.

Jos näin, jälkipuinnin voisikin järjestää jo ennen reissua. :-\ Ennenpuinti... :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 22/05/2007, 21:35:46
Kuka hoitaa jälkipuijan ongelmia?
Voihan olla hienoja sydeemejä jälkipuintiin,mutta kuka hoitaa sitä ihmistä joka kuuntelee/ratkaisee muitten asioita?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 23/05/2007, 14:22:59
Kuka hoitaa jälkipuijan ongelmia?
Voihan olla hienoja sydeemejä jälkipuintiin,mutta kuka hoitaa sitä ihmistä joka kuuntelee/ratkaisee muitten asioita?

siihen on omansa, ammattiyhteisön purkupalaverit tms
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Annukka - 23/05/2007, 16:48:21
Kuka hoitaa jälkipuijan ongelmia?
Voihan olla hienoja sydeemejä jälkipuintiin,mutta kuka hoitaa sitä ihmistä joka kuuntelee/ratkaisee muitten asioita?

siihen on omansa, ammattiyhteisön purkupalaverit tms

Niin onko siis jälkipuintia tekemässä alan ihmiset vai entiset turvaajat vai Pv:n väki?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 24/05/2007, 19:40:44
Kuka hoitaa jälkipuijan ongelmia?
Voihan olla hienoja sydeemejä jälkipuintiin,mutta kuka hoitaa sitä ihmistä joka kuuntelee/ratkaisee muitten asioita?

siihen on omansa, ammattiyhteisön purkupalaverit tms

Niin onko siis jälkipuintia tekemässä alan ihmiset vai entiset turvaajat vai Pv:n väki?

Varmaan nuo kaikki
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tintsu - 24/05/2007, 20:25:48
Ainakin pappi meni paikalle!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 25/05/2007, 13:17:22
Ainakin pappi meni paikalle!

Taidat tarkoittaa nyt tuota afganistanin tapausta?

Paikalle tosiaan lähti faitteri-pappi.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 14/06/2007, 15:26:11
Myös EUBG:lle järjestetään loppubriiffari näin päivystyksen lopuksi. Siellä on mukana myös rauhanturvaajaliiton väkeä istuntojen vetäjillä.

Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 20/06/2007, 12:42:35
Myös EUBG:lle järjestetään loppubriiffari näin päivystyksen lopuksi. Siellä on mukana myös rauhanturvaajaliiton väkeä istuntojen vetäjillä.
Ai jaa? Enpä olekkaan kuullut tällaisesta. Pitääkin miestä haastatella. :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: tupu - 03/08/2007, 09:47:53
HS: Osa rauhanturvaajista kärsii vakavista stressioireista (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Osa+rauhanturvaajista+k%C3%A4rsii+vakavista+stressioireista/1135229173161)

Otteita artikkelista:

"Lähes joka viides vastaaja koki arkeen palaamisen komennuksen jälkeen vaikeaksi. Kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, ettei lähiympäristössä ymmärretä rauhanturvaamisajan stressaavuutta."

"Stressiä vähentää se, jos sotilas arvostaa omaa kokemustaan rauhanturvaajana. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista piti rauhanturvaajatehtäviä mielekkäinä ja lähtisi tilaisuuden tullen uudelle komennukselle."
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tintsu - 03/08/2007, 10:03:54
Tätä artikkelia pohditaan tuolla Kotiutumen II-osiossa
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 13/02/2008, 10:20:06
Nostelenpa tätä tas vähän ylöspäin.

Mitäs mieltä tästä asiasta tällä hetkellä ollaan? Etenkin mitä mieltä ovat uudet, miehensä jo kotiin saaneet lesket? Oisko tarvittu jälkipuintia?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rapu - 15/02/2008, 17:27:51
Nostelenpa tätä tas vähän ylöspäin.

Mitäs mieltä tästä asiasta tällä hetkellä ollaan? Etenkin mitä mieltä ovat uudet, miehensä jo kotiin saaneet lesket? Oisko tarvittu jälkipuintia?

Eipä ainakaan meillä ole näkynyt mitään sellaisia merkkejä että olisi ollut tarvetta.
Mietin, että toisaalta sellainen "tapaaminen" jossa olisi kaikki ko. ajankohtana kotiutuneet, olisi ehkä ihan hyvä noille pojille. Saisivat vähän aikaa kotona oltuaan tavata toisiaan ja puida elämää/ajatuksia rt-ajasta sekä elämästä sen jälkeen. Toisille kun voi olla haastavampaa se "paluu arkeen".
Mutta onneksi meillä mennyt kaikki hyvin. (ja nyt alkaa jo tuntua että koko leskiajasta on ikuisuus ;D )
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Kinttunen - 15/02/2008, 17:36:40
Nostelenpa tätä tas vähän ylöspäin.

Mitäs mieltä tästä asiasta tällä hetkellä ollaan? Etenkin mitä mieltä ovat uudet, miehensä jo kotiin saaneet lesket? Oisko tarvittu jälkipuintia?

Eipä ainakaan meillä ole näkynyt mitään sellaisia merkkejä että olisi ollut tarvetta.
Mietin, että toisaalta sellainen "tapaaminen" jossa olisi kaikki ko. ajankohtana kotiutuneet, olisi ehkä ihan hyvä noille pojille. Saisivat vähän aikaa kotona oltuaan tavata toisiaan ja puida elämää/ajatuksia rt-ajasta sekä elämästä sen jälkeen. Toisille kun voi olla haastavampaa se "paluu arkeen".
Mutta onneksi meillä mennyt kaikki hyvin. (ja nyt alkaa jo tuntua että koko leskiajasta on ikuisuus ;D )

Sama homma täällä, ei merkkejä, että pitäisi sen kummemmin jälkipuintia tehdä.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 18/05/2008, 18:10:43
Ajankohtainen aihe taas. Kaikilla kotiutuminen ei menekään aivan niin kuin pitäisi. Mitä apua on saatavilla, ja löytääkö apu avun tarvitsijan? Pitäisikö jonkinlaista "kotiuttamista"  olla enemmän?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tintsu - 18/05/2008, 19:14:22
Mitä apua on saatavilla, ja löytääkö apu avun tarvitsijan? Pitäisikö jonkinlaista "kotiuttamista"  olla enemmän?
Minusta kotiuttamisapua tai valmentautumista pitäisi olla. Valmennetaahan turvaajat operaatioita varten. Myös kotiin paluu pitäisi ottaa huomioon, jottei turvaajat jäis ihan tyhjän päälle kotiin tullessaan.
PV taitaa olla vähän toista mieltä

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2008/05/647449
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lilian - 18/05/2008, 19:25:56
Hui kamala, mä en tiennytkään että se oli kosovosta kotiutunut. Mun mielestä sais olla jonkinlainen valmentautuminen, vuodessa ehtii tottumaan kuitenkin siihen elämään ja paluu arkeen voi olla tosi vaikea.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: miranda - 18/05/2008, 20:20:02
Todella ikävä! Itse olen enimmäkseen yllättänyt että ne ei voudessa kosovossa huomannut jos miehellä on noin vakavia mielenterveysongelmia?  ??? Aika tiivisti siellä kuitenkin asutaan...
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: pumpkin - 18/05/2008, 20:35:20
Ei kai siellä tosiaan mitään voi tehdä. Ja juttelemaan kuraattorin, tukihenkilöiden tai papin kanssa täytyy itse hakeutua, ei hekään voi mennä tuputtaan apuaan, joka toteutuessaankin on rajallista, aika lyhyt aika se vuosi kuiteskin on apuun hakemisen hiljaiseen painostamiseen, jos ei itse siihen ole valmis. Ja kuten Pikekin sanoi, niin miehet on aika huonoja puuttumaan toisten asioihin, jos on naisetkin.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Sini - 18/05/2008, 20:41:25
Mä oo jostain saanu päähäni, että eniten rauhanturvaajia surmaa just itsemurhat? Olipas typerä lause. ;)
Mun miehellä olis ollu jonkun näköinen purkuviikonloppu Afgoista, mut ei päässy sinne koska oli pojan ristiäiset samaan aikaan.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 18/05/2008, 21:27:21
Todella ikävä! Itse olen enimmäkseen yllättänyt että ne ei voudessa kosovossa huomannut jos miehellä on noin vakavia mielenterveysongelmia?  ??? Aika tiivisti siellä kuitenkin asutaan...
Ja paskat!Muija ei oo antanu
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 18/05/2008, 21:40:12
Todella ikävä! Itse olen enimmäkseen yllättänyt että ne ei voudessa kosovossa huomannut jos miehellä on noin vakavia mielenterveysongelmia?  ??? Aika tiivisti siellä kuitenkin asutaan...
jJa paskat!Muija ei oo antanu
Ai Kosovossa? Tää tyyppihän oli jo alhaalla ollessa "oireillut". Ja nyt Rumin pidät turpas kiinni, jos sulla ei ole parempaa sanottavaa. Ei tollanen ihan kaikkeen sovi.  >:( (Ja jospa syynä olikin se, ettei sillä seisonut!)
Jos se on huomattu jo toimialueella,niin ei oo esimiehet tehneet sitä mitä pitäs.Kyllä meiltä(1988) pantiin mies kotiin syyllä.Henk. koht syyt.
Myönnän että jälkipuintia ei oo tarpeeks
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Krisse - 18/05/2008, 22:00:41
Todella ikävä! Itse olen enimmäkseen yllättänyt että ne ei voudessa kosovossa huomannut jos miehellä on noin vakavia mielenterveysongelmia?  ??? Aika tiivisti siellä kuitenkin asutaan...
Kyllähän se siellä varmaan oli huomattukin, mutta miten muka kukaan ulkopuolinen pystyisi käytännössä mitään tekemään asian eteen. Ihmisestä itsestään se avunhakeminen loppujen lopuksi lähtee. Eikä kukaan pysty tietämään toisen mielenliikkeitä niin, että tällaiset tapahtumat pystyttäisiin estämään.

Ja kyllä tälläkin ihmisellä on varmasti alunperin asiat olleet niin huonosti, kun tällaista on joutunut tekemään, että tuskin rt-reissu on tässä se päätekijä ollut. Iso elämänmuutos vaan on antanut lähtölaukauksen kaiken purkautumiseen.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: PMP - 18/05/2008, 23:03:44
Todella ikävä! Itse olen enimmäkseen yllättänyt että ne ei voudessa kosovossa huomannut jos miehellä on noin vakavia mielenterveysongelmia?  ??? Aika tiivisti siellä kuitenkin asutaan...
Kyllähän se siellä varmaan oli huomattukin, mutta miten muka kukaan ulkopuolinen pystyisi käytännössä mitään tekemään asian eteen. Ihmisestä itsestään se avunhakeminen loppujen lopuksi lähtee. Eikä kukaan pysty tietämään toisen mielenliikkeitä niin, että tällaiset tapahtumat pystyttäisiin estämään.

Ja kyllä tälläkin ihmisellä on varmasti alunperin asiat olleet niin huonosti, kun tällaista on joutunut tekemään, että tuskin rt-reissu on tässä se päätekijä ollut. Iso elämänmuutos vaan on antanut lähtölaukauksen kaiken purkautumiseen.

Kyllähän tämä on aika järkyttävä juttu.. Eräs kaverini oli ollut kyseisessä yökerhossa myöskin ja lähtenyt vain puolisen tuntia aikaisemmin sieltä pois.. Onneksi... Saa vain tosiaan ihmetellä, että eikö tyypin ongelmia ole noteerattu Kosovossa olo aikana, niin kuin tuossa jo puhetta olikn. On sen täytynyt jo siellä jotenkin oirehtia..
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Marge - 19/05/2008, 19:35:31

Kyllähän tämä on aika järkyttävä juttu.. Eräs kaverini oli ollut kyseisessä yökerhossa myöskin ja lähtenyt vain puolisen tuntia aikaisemmin sieltä pois.. Onneksi... Saa vain tosiaan ihmetellä, että eikö tyypin ongelmia ole noteerattu Kosovossa olo aikana, niin kuin tuossa jo puhetta olikn. On sen täytynyt jo siellä jotenkin oirehtia..

Ei välttämättä. Kai jokainen on kuullut termin "varttihullu"?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 20/05/2008, 18:35:08
Turun Sanomissa: Kotiutuvien rauhanturvaajien jälkihoito jäänyt olemattomaksi. (http://www.ts.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-05-20,104:2:541843,1:0:0:0:0:0:)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: pumpkin - 20/05/2008, 18:42:16
Mukavasti kirjoitettu juttu, ottaen monipuolisesti kantaa asioihin, eikä vain vetämällä suoria viivoja pisteestä a pisteeseen n, kuten lehdistössä on nyt ko. asiaa koskien.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 20/05/2008, 21:06:15
Mukavasti kirjoitettu juttu, ottaen monipuolisesti kantaa asioihin, eikä vain vetämällä suoria viivoja pisteestä a pisteeseen n, kuten lehdistössä on nyt ko. asiaa koskien.
Kirjoittaja onkin viisas mies!  :D
Niin, tietää mistä puhuu! :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lilian - 21/05/2008, 08:46:15
Hyvin kirjoitettu juttu, mutta hänellä olikin oma kohtainen kokemus asiasta, toisin kuin monella muulla toimittajalla.

Tänään on kuulemma alhaalla muistotilaisuus tämän rovaniemen tapauksen johdosta. Mun mies tiesi tämän kyseisen ampujan ja sanoi että mukava ja rento tyyppi, ei olisi voinut uskoa että tekee jotain tällaista. Mutta monikin saattaa esittää jotain mitä ei ole ja sitten kun on itsekseen niin murtuu. Esim. mun äiti sairastui masennukseen vuosi sitten, enkä ollut huomannut mitään. Toki näin jälkeenpäin muistellessa muistaa asioita jotka selvästi viittasi masennukseen mutta en vaan tajunnu sitä silloin eikä kyllä tajunnu äiti itekään.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 21/05/2008, 19:48:48
Ja kyllähän tuo kotiutuminenkin toisten nupille vaan kummia tekee, että on voinutkin olla ihan ns. normaali alhaalla ja sit kotiuduttua on vaan menny polla sekaisin vähän pahemman kerran. :-\
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 24/05/2008, 10:48:11
Mukavasti kirjoitettu juttu, ottaen monipuolisesti kantaa asioihin, eikä vain vetämällä suoria viivoja pisteestä a pisteeseen n, kuten lehdistössä on nyt ko. asiaa koskien.
Kirjoittaja onkin viisas mies!  :D
Niin, tietää mistä puhuu! :)

Heh.. Kirjoittajalla olisi loistava tulevaisuus esim. Iltasanomissa. 

Esim. tämä lause lopputerveystarkastuksen yhteydessä: "Puolustusvoimat saa näin papereihin nimen alle ja voi siten vapautua kätevästi vastuusta." Toivotavasti kukaan ei oikeasti usko tähän, ja jätä korvauksia hakematta tämän perusteella, koska näinhän asia ei siis ole. Kausaliteetti on kyllä todennettavissa kotoperäisen oikeutemme mukaan ihan siitä huolimatta, mitä tuollaisiin papereihin kirjoittaa.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: BB - 24/05/2008, 11:06:24

Kyllähän tämä on aika järkyttävä juttu.. Eräs kaverini oli ollut kyseisessä yökerhossa myöskin ja lähtenyt vain puolisen tuntia aikaisemmin sieltä pois.. Onneksi... Saa vain tosiaan ihmetellä, että eikö tyypin ongelmia ole noteerattu Kosovossa olo aikana, niin kuin tuossa jo puhetta olikn. On sen täytynyt jo siellä jotenkin oirehtia..

Ei välttämättä. Kai jokainen on kuullut termin "varttihullu"?

Ja korostaisin vielä sitä, että monet mielisairaat tai mielenterveyshäiriöiset ihmiset pystyvät kyllä käyttäytymään aika pitkään "normaalisti", jolloin ulkopuoliset tai edes lähipiirikiään ei ymmärrä heidän ongelmiensa laajuutta.

Jälkipuinnin lisäksi kannattaisi varmaan miettiä, olisiko valintatilanteessa mahdollista kiinnittää paremmin huomiota ihmisten henkiseen tilaan ja valmiuksiin.

Sitä en kuitenkaan usko, että puolustusvoimat voisivat tehdä mitään esim. psykoosien suhteen, sellaisten torjunnassa ja hoidossa tarvitaan jo paljon enemmän, kuin puolustusvoimilla on resursseja - yleisen sairaanhoidonkaan resurssit eivät nimittäin taida nykyään riittää.

Valitettavasti vastuussa ovat sekä itse sairas sekä hänen lähipiirinsä. Harvoin sairas tai häiriöinen itse kuitenkaan lähtee apua hakemaan (ja ketään ei voi auttaa enempää kuin hän voi ottaa apua vastaan), ja lähipiirin vastuussa on tällöin huomata muutokset (se voikin olla vaikeaa) ja hakea apua - ja edelleen, avun antamisesta ei ole mitään hyötyä, ellei avuntarvitsija sitä ota vastaan.

Joten tällaisissa rankoissa tapauksissa hiukan parempi jälkipuintimahdollisuus tuskin mitään olisi pelastanut. Toinen asia on sitten se, että lievemmistä ongelmista kärsivät voisivat sitten siitä jollain tasolla hyötyä.

Kotiutumisongelmista kärsiville on varmasti tarjolla esim. julkisen tai yksityisen sairaanhoidon puolella apua. Näin ollen puolustusvomien tarjoama jälkipuinti ei siten ole ihan ultima ratio. Hienoa olisi, jos pv:n jälkipuinnilla pystyttäisiin ratkaisemaan kaikki ongelmat, mutta todellisuudessa tämä ei varmastikaan ole mahdollista. Valitettavasti.

 
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 24/05/2008, 16:49:25
Big Brown on taas kerran oikeassa? ;D
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Marge - 25/05/2008, 19:40:11
Big Brown on taas kerran oikeassa? ;D

Se on viksu nainen  :)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 12/06/2008, 22:55:41
Tässäpä taas sellainen teksti, joka mielestäni ansaitsee kyllä hatun noston! Rohkeaa kirjoittaa tästä aiheesta julkisuuteen! :D

Hölkkäri - Narinanurkka - Rauhanturvaajan kipua (http://www.holkkari.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=1213&Itemid=89)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lilian - 13/06/2008, 08:09:01
Törkeää että ajatellaan et "normaali suomalainen mies" kestää mitä vaan.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anki - 13/06/2008, 08:30:54
Tässäpä taas sellainen teksti, joka mielestäni ansaitsee kyllä hatun noston! Rohkeaa kirjoittaa tästä aiheesta julkisuuteen! :D

Hölkkäri - Narinanurkka - Rauhanturvaajan kipua (http://www.holkkari.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=1213&Itemid=89)
Todella rohkea ihminen tuo!  :respekt:   Pitäisi vaan julkaista tota kirjoitusta jossain hieman julkisemmassa paikassa missä suurempi yleisö (ja viranomaiset!) sitä lukisi.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: PMP - 13/06/2008, 08:57:03
Tässäpä taas sellainen teksti, joka mielestäni ansaitsee kyllä hatun noston! Rohkeaa kirjoittaa tästä aiheesta julkisuuteen! :D

Hölkkäri - Narinanurkka - Rauhanturvaajan kipua (http://www.holkkari.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=1213&Itemid=89)
Todella rohkea ihminen tuo!  :respekt:   Pitäisi vaan julkaista tota kirjoitusta jossain hieman julkisemmassa paikassa missä suurempi yleisö (ja viranomaiset!) sitä lukisi.

Todella rohkea kirjoitus! Hatun nosto hänelle!
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anna - 13/06/2008, 12:34:55
Ihan loistava kirjoitus, kylmät väreet vaan kulkee lävitse kun lukee (mulla aina, kun vaikutun jostain)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: s^n^ - 13/06/2008, 15:57:56
Tuo on kyllä loistava ja rohkea kirjotus. Teki kyllä vaikutuksen.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 17/06/2008, 12:30:55
Todella rohkea ihminen tuo!  :respekt:   Pitäisi vaan julkaista tota kirjoitusta jossain hieman julkisemmassa paikassa missä suurempi yleisö (ja viranomaiset!) sitä lukisi.

Eiköhän tuo HOW:n NarinaNurkka ole ainakin viranomaisten lukema palsta.  :)

Kovasti tuossa kirjoituksessa on yhtäläisyyksiä vuoden takaiseen "tapaukseen" joka oli Suomen Kuvalehden kansikuvajuttu. Useampiakin vastaavia tapauksia siis on ja niistä on ihan kirjoiteltukin.

Varmaan juuri siksi puolustusvoimat aikoo rauhanturvaajien psykososiaaliseen hyvinvointiin panostaa ja kiinnittää huomiota jatkossa enemmän.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 25/09/2008, 19:55:36
Afganistanista kotiutuneillahan oli nyt se debriefing-tilaisuus. Olisiko kenelläkään siitä mitään sanottavaa? Ovatkohan tällaiset tilaisuudet tulossa kaikille ohjelmaan?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 26/09/2008, 13:21:20
Afganistanista kotiutuneillahan oli nyt se debriefing-tilaisuus. Olisiko kenelläkään siitä mitään sanottavaa? Ovatkohan tällaiset tilaisuudet tulossa kaikille ohjelmaan?

Tuolta löytyy asiasta pikku-uutinen
http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/uutiset/index.htm

Eiköhän nämä aika säännöllisiksi tule.

Ensi vuoden aikana SRTL suunnittelee kouluttavansa 80 veteraanitukihenkilöä. Osa näistä osallistuu jokaiseen vastaavaan tilaisuuteen.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anna - 26/09/2008, 18:02:05
Aika pintapuoliseksi tilaisuudeksi kuulemma jäi. Ideana hyvä, mutta toteutus kaipaa vielä hiomista.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 01/10/2008, 15:06:08
Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anna - 01/10/2008, 19:54:43
Kyllä, sillä mielestäni suomalainen, erityisesti suomalainen mies, erityisen erityisesti suomalainen rauhanturvaajaksi hakeutunut mies ei välttämättä kehtaa/pysty myöntään itselleen/muille, että tarvitsee jälkipuintia, jos se ei ole pakollista.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 01/10/2008, 19:59:56
Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?
Mielestäni on todella hyvä asia.

Mut miten se toteutaan, vaatii varmaan vielä vähän paneutumista...

Meillä miehellä ei Tshadin jälkeen ollu jälkipuintia porukalla, mut yksin oli Säkylässä jutellu parinkin eri ihmisen kanssa. Ja noin kuukausi myöhemmin sotilaspastori soitti ja kyseli, et millainen on fiilis nyt. :)

Mies itse sanoikin tuosta sotilaspastorin soitosta, et se oli hyvä juttu. :) Sattui vielä olemaan tuttu pappi, kun tää on kastanut meidän vanhemman pojan ja on miehen rippipappi.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: põder - 01/10/2008, 20:08:09
Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?
On, jos tulevat samalla kaikille palkalliseksi - nythän reserviläiset saavat vain korvauksen "kertausharjoituksesta".
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 01/10/2008, 20:41:43
Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?
On, jos tulevat samalla kaikille palkalliseksi - nythän reserviläiset saavat vain korvauksen "kertausharjoituksesta".
No kyllä pitäis kunnon palkka saada siitäkin... ::)
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Paso - 02/10/2008, 08:11:27
Eihän koulutuskaan ole palkallista .... älkää nyt mahdottomia vaatiko
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: põder - 02/10/2008, 19:10:52
Eihän koulutuskaan ole palkallista .... älkää nyt mahdottomia vaatiko
Ja sitten ihmettelevät miksi hakijamäärät ovat pudonneet huippuvuosien yli 10'000:sta nykyiseen tuhanteen... Kaiketi luottavat laman tulevan ja lisäävän halukkaiden joukkoa noilla palvelussuhteen ehdoilla.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 04/10/2008, 19:31:30
Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?

On. Erittäin hyvä, jos näin käy.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: susakaro - 06/10/2008, 05:53:55

Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?


Minusta voisivat olla pakollisia ilman palkkaakin, kuuluu työsuhteen ehtoihin. Siinähän ajatellaan loppuviimein työntekijän hyvinvointia myös työsuhteen jälkeen joten ei minusta olisi aihetta marista...[
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Marge - 06/10/2008, 10:56:30

Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?


Minusta voisivat olla pakollisia ilman palkkaakin, kuuluu työsuhteen ehtoihin. Siinähän ajatellaan loppuviimein työntekijän hyvinvointia myös työsuhteen jälkeen joten ei minusta olisi aihetta marista...[

Mietin vaan, että mitähän jos joku ei jälkipuintiin menisi sen pakollisuudesta huolimatta. Mitä seuraa? Ja onko kuitenkaan järkevää, että siitä jonkun sanktion sais, jos ei yhtään koe sitä tarvitsevansa ja siitä syystä jää pois?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 06/10/2008, 11:50:14
Mietin vaan, että mitähän jos joku ei jälkipuintiin menisi sen pakollisuudesta huolimatta. Mitä seuraa? Ja onko kuitenkaan järkevää, että siitä jonkun sanktion sais, jos ei yhtään koe sitä tarvitsevansa ja siitä syystä jää pois?

Ainakin tämä eka oli järjestetty kertausharjoituksena, joten aika hyvä syy täytyy olla, että pois voi jäädä :)
Ja näkeehän siellä tuttuja, jos ei muuta.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anki - 06/10/2008, 12:44:32


Mietin vaan, että mitähän jos joku ei jälkipuintiin menisi sen pakollisuudesta huolimatta. Mitä seuraa?
Niille jotka eivät ole valtion palveluksessa niin voisi tehdä niin että lomakorvaukset ei makseta heille ennen kuin on vahvistettu että osallistuivat jälkipuintiin - siinä ois varmaan tarpeeks kova sanktio?   Mutta valtion palveluksessa oleville niin en tiedä mitä keksisi? Olisko se verrattavissa luvattomaan poissaoloon töistä?
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Tara - 06/10/2008, 13:47:47


Mietin vaan, että mitähän jos joku ei jälkipuintiin menisi sen pakollisuudesta huolimatta. Mitä seuraa?
Niille jotka eivät ole valtion palveluksessa niin voisi tehdä niin että lomakorvaukset ei makseta heille ennen kuin on vahvistettu että osallistuivat jälkipuintiin - siinä ois varmaan tarpeeks kova sanktio?   Mutta valtion palveluksessa oleville niin en tiedä mitä keksisi? Olisko se verrattavissa luvattomaan poissaoloon töistä?

Kuten jo mainitsin, niin eikös se pakollisuus hoidu sillä miten tämä eka järjestettiin. Ressuille kertausharjoituksena ja kapiaisille käskettynä virkamatkana.

Siihen en ota kantaa, että pitäisikö pakollisiksi vai ei.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Anna - 06/10/2008, 18:32:37

Onko mielestänne hyvä asia, jos "jälkipuinnit" tulevat kaikille pakolliseksi?


Minusta voisivat olla pakollisia ilman palkkaakin, kuuluu työsuhteen ehtoihin. Siinähän ajatellaan loppuviimein työntekijän hyvinvointia myös työsuhteen jälkeen joten ei minusta olisi aihetta marista...[

Mietin vaan, että mitähän jos joku ei jälkipuintiin menisi sen pakollisuudesta huolimatta. Mitä seuraa? Ja onko kuitenkaan järkevää, että siitä jonkun sanktion sais, jos ei yhtään koe sitä tarvitsevansa ja siitä syystä jää pois?

Tuo on musta vaikea kenenkään edes itse sanoa, että ei koe tarvitsevansa. Usein tuollaiset asiat, mitä debriefingissä käydään läpi on juuri niitä joita ei halua välttämättä edes ajatella, vaan sulkee ne pois. Sillon ei välttämättä tunne juuri silloin tarvitsevansa apua, mutta ne voi tulla myöhemmin vastaan. Joten se, että joku nostaa ne siellä pöydälle on varmasti hyvä asia kaikille.
Otsikko: Re: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: LegUri - 22/10/2008, 21:32:51
On se vaan merkillistä, että kaikin mahdollisin argumentein etsitään mahdollisuuksia olla osallistumatta. Ja toisaalta, kun mahdolliseen "ahdinkoon" ei saa just nyt heti apua, kiljutaan kurkku suorana, että taas on jätetty heitteille ja huolehtimatta.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 29/12/2008, 14:57:49
Rauhanturvaajien stressiä aletaan pisteyttää. (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Rauhanturvaajien+stressi%C3%A4+aletaan+pisteytt%C3%A4%C3%A4/1135242340338?ref=rss)

Jotain konkreettista siis näyttäisi tapahtuvan. Toivottavasti tuo toteutetaan jotenkin järkevästi. Mitä mieltä pisteytyksestä?
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: KooKoo - 30/12/2008, 15:49:11
Musta toi on hyvä juttu. Moni ei kuitenkaan hae apua, vaikka ehkä sitä tarvitsisikin.

Tietty jos toi on joku rasti ruutuun -kysely, missä pystyy antamaan itsestään just sellasen kuvan, kuin haluaa, niin sitten vähän turhaa. Toivottavasti tosiaan toteutetaan jotenkin niin, että ne "ongelmatapaukset" sieltä joukosta löytyy.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 03/01/2009, 18:32:26
Tämä pisteytys on yksi osa tätä uutta vielä kehittymässä olevaa kuviota, jonka pieni osa on tämä SRTL_n ja PV:n yhteistyösopimus.
Koko paletti kun vielä saataisiin sisälletyksi lakiin kansainvälisestä kriisinhallintatoiminnasta, niin rahoituskin tälle olisi varmistettu aina.

Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 28/12/2010, 22:02:07
Katsoiko kukaan eilistä aihetta sivuavaa ohjelmaa ykköseltä? Onko kenelläkään käsitystä siitä, miten nykyään (ilmeisesti?) järjestettävät jälkipuintitilaisuudet toimivat?


Sotien satuttamat YLE TV1 21.00 - 21.30

Rauhanturvatyö vie myös suomalaiset sotilaat tilanteisiin joissa väkivallan uhka ja käyttö ovat arkipäivää. Siis sotaan. Ohjelmassa Afganistanissa palvelleet tilittävät tuntojaan, ja sotatraumojen asiantuntijat kuinka vaikeita kokemuksia hoidetaan. Studiokeskustelun vetäjänä toimittaja Jyrki Saarikoski.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Minna - 28/12/2010, 22:05:36
^En katsonut, mutta pitää yle areenalta se katsoa.
Ja ei ole vielä tietoa... maaliskuussa varmaan olen viisaampi.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ämmä - 29/12/2010, 19:26:40
Katsoiko kukaan eilistä aihetta sivuavaa ohjelmaa ykköseltä? Onko kenelläkään käsitystä siitä, miten nykyään (ilmeisesti?) järjestettävät jälkipuintitilaisuudet toimivat?


Jonkinlainen pakollinen paripäiväinen järjestetään pian kotiutumisen jälkeen. Ryhmäkeskustelua ja jonkilainen haastattelu jokaiselle ainakin sisältyy ohjelmaan. Enempiä en ole hoksannut aiheesta kysellä.

"Turhia keskusteluja" vihaava mies tykkäsi, että oli "hyödyllinen ja ihan mukava viikonloppu". :)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: KouTa - 30/12/2010, 09:27:30
Meillä mies piti ihan turhana kaksi päiväisenä palautepäiviä.
Se tosin vihaa kaikkea tuollaista keskustelua ja pohdintaa.

Parasta oli kuulemma kun äijien kanssa pääs lenkille vielä kertaalleen ::)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Minna - 30/12/2010, 09:56:53
^Ehkä tässä tapauksessa kuitenkaan kosovoa ja afganistania ei voi verrata.
Kyllä afgoista palanneiden palautekeskustelut on taatusti tärkeitä ja ne, mitä siellä paikan päällä pidetään jatkuvasti.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rapu - 30/12/2010, 10:00:28
^Samaa mieltä Minnan kanssa. Varmasti eri tavalla tärkeää käydä asioita läpi Afganistanin jälkeen -ja varsinkin tehtävästä riippuen.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Jenna - 30/12/2010, 19:02:01
^^Komps
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 30/12/2010, 19:08:31
Samaa mieltä asiasta, noi on kuitenkin kaksi niin täysin eri paikkaa kuin olla voi.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: KouTa - 31/12/2010, 09:05:31
Hmm... enpä itse huomannut että vertasin niitä kahta jotenkin... ::)
Kerroin vaan miten mieheni suhtautui omaansa... mut jos siinä jossain luki jotain missä vertaan niin en todella sellaista ole tarkoittanut. Jopa meikäläisen älykkyysosamäärä tajuaa paikkojen olevan hyvin erilaisia.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Minna - 31/12/2010, 09:41:08
^Anteeksi! :-[
 Minä oletin että vastasit ämmän ja zatun kirjoituksiin aiheesta.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ulpu - 31/12/2010, 13:29:29
Eipä meilläkään J ole ollut eikä kaivannut palautetilaisuuksia, mutta ei hän ole ollutkaan niin rankoissa paikoissa/tilanteissa.

Katseltiin yksi ilta USA:n armeijan sotilaista ohjelmaa, jossa käsiteltiin posttraumaattista stressiä, joka on tosi yleinen sotilailla. Oli aika surullista katsottavaa, kun kertoivat stressioireistaan ja pahasta olostaan. Valitettavan moni päätyy itsemurhaan. Tää nyt oli ot, mut tulipahan mieleen, kun sivuaa kuitenkin aihetta.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: rumin,mies syvästä etelästä - 31/12/2010, 21:24:27
Eipä meilläkään J ole ollut eikä kaivannut palautetilaisuuksia, mutta ei hän ole ollutkaan niin rankoissa paikoissa/tilanteissa.
Ei se aina heti iske.Kaverillani(nimitutulla) kesti 25 vuotta ennenkuin kokemuksein tuoma stressi purkautu i
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Pirtu - 03/01/2011, 19:12:45
Eipä meilläkään J ole ollut eikä kaivannut palautetilaisuuksia, mutta ei hän ole ollutkaan niin rankoissa paikoissa/tilanteissa.
Ei se aina heti iske.Kaverillani(nimitutulla) kesti 25 vuotta ennenkuin kokemuksein tuoma stressi purkautu i
Totta, jokin tapahtuma saattaa yhtäkkiä laukaista alitajuntaan haudatun kokemuksen ja siinä vaiheessa kun ei olekaan sitä sidosryhmää ympärillä, joka sitä ymmärtäisi/osaisi käsitellä, niin vaikeuksia saattaa tulla. Kenties. Tosin opituilla käyttäytymismalleilla on myös merkitystä, mutta kuka jaksaa olla "fasse"/"äijä" koko ikänsä?
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 03/01/2011, 22:45:21

Totta, jokin tapahtuma saattaa yhtäkkiä laukaista alitajuntaan haudatun kokemuksen ja siinä vaiheessa kun ei olekaan sitä sidosryhmää ympärillä, joka sitä ymmärtäisi/osaisi käsitellä, niin vaikeuksia saattaa tulla. Kenties. Tosin opituilla käyttäytymismalleilla on myös merkitystä, mutta kuka jaksaa olla "fasse"/"äijä" koko ikänsä?
Hyvä kysymys.

Mä luulen et niitä ihmisiä ainakin löytyy, jotka yrittää olla fasseja koko ikänsä, mutta miks? Kyllä rt:kin saa myöntää että joku asia tuntuu pahalle tai näyttää että on paha olla.

Mun mielestä sellainen on tosifasse, joka uskaltaa puhua niistä reissussa vaivaamaan jääneistä asioista ja käsittelee ne pois päiväjärjestyksestä, jotta pystyy elämään normielämäänsä taas täysillä.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Sini - 05/01/2011, 19:08:58
En viitsi sanoa mitä mieltä ole siitä Säkylässä vietetystä "nollaamistilaisuudesta"! :(

Vieläkin vit...., vaikka siitä on jo puoli vuotta.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Marge - 05/01/2011, 20:17:59
^ ???
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: pumpkin - 06/01/2011, 23:56:16
^ ???

Minä veikkaan, että se on ollut jotain viinan juontia...sopis niin tämän otsikon kuvaan.

Ihan vaan asenteellinen kommentti, kun tuntuu, että "firmaa" ei ole koskaan kiinnostanut tämä ko. otsikko, koetaan luultavasti tarpeettomaksi koko jälkipuinti.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Minna - 07/01/2011, 08:10:52
^No oispa "kiva"  :-\
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ulpu - 07/01/2011, 20:18:54
Voipi hyvin olla mahdollista tuo pumpkinin veikkaus...
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Ville - 10/02/2011, 11:53:14
^ ???
Minä veikkaan, että se on ollut jotain viinan juontia...sopis niin tämän otsikon kuvaan.

Ihan vaan asenteellinen kommentti, kun tuntuu, että "firmaa" ei ole koskaan kiinnostanut tämä ko. otsikko, koetaan luultavasti tarpeettomaksi koko jälkipuinti.

No mitä minä olen asiaa seurannut, niin aika paljon tuntuu firmaa kiinnostavan tämä jälkipuintitilaisuuksien järjestäminen. Rahojakin on alkanut moiseen toimintaan löytyä jo paremmin.

Jos pojat/tytöt illalla vapaa-ajallaan kaljaa kerholla kittaavat, niin eihän se ole tilaisuuden järjestäjän syy. Ohjelmallista ryyppäämistä jälkipuintitilaisuuksissa tuskin järjestetään. Ja onko se nyt niin suuri synti, jos joskus hyvässä seurassa vähän dokaa?

 
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: pumpkin - 10/02/2011, 12:21:00
^no ei, jos hyvässä seurassa.  ;)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 19/02/2013, 21:55:31
Ylen uutisissa sanotaan, että Suomessa ainakin 400 stressireaktioon sairastunutta rauhanturvaajaa (http://yle.fi/uutiset/suomessa_ainakin_400_stressireaktioon_sairastunutta_rauhanturvaajaa/6501496). Tässä vielä toinen juttu aiheesta: Yle: Suomen armeijassa vaarallinen tabu – ”Tuu alas niin mä tapan”
 (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57139-yle-suomen-armeijassa-vaarallinen-tabu-tuu-alas-niin-ma-tapan)
Itseltäni on vielä eilinen MOT näkemättä, katsoitteko te? Näyttäisi aika selvältä, että keikkojen jälkihoito on puutteellista. Apua tarvitsevia ei ilmeisestikään nykyisillä menetelmillä (jotka ymmärtääkseni ovat kotiutustarkastus ja "jälkipuintitilaisuus" myöhemmin) tavoiteta.
Millaisia nuo kotiutustarkastukset mahtavat olla nykyjään? Olen kuullut, että ainakin joissain tapauksissa se on ollut melko lailla nimellinen juttu. ("Oletko terve?" "Joo." - ja valmista tuli.)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lilian - 20/02/2013, 07:55:11
Mä katoin ja aika karua on kyllä että ihminen jätetään noin yksin. Ja sekin että vaikka kysyttäisiin että oletko terve? niin mä luulen että tuon alan miehellä (etenkin) on suuri kynnys myöntää että kokemus oli rankempi kuin osasi odottaa eikä selviä ilman apua. Ja sitten kun on jo niin huonossa jamassa että todella tarvitsisi apua niin enää ei ole voimia hakea sitä apua :-\
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 20/02/2013, 08:08:18
Mä katoin ton Motin ja itkuhan siinä pääsi... Kyllä nuo ihmiset on niin yksin ongelmiensa kanssa. Kun miettii että monet on vielä PV:n palveluksessa ongelmien alkaessa, eikä siltikään saa apua...

Ja vaikka hakisit apua, niin siltikään sitä et välttämättä saa, koska itsellä ei oo varaa maksaa ja valtio ei kustanna mitään. :-\
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 23/02/2013, 12:03:58
Vielä lisää aiheesta:
Rauhanturvaajille uusi apu Suomessa: ”Yksikin totaalisesti väärille jäljille mennyt on liikaa” (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57172-rauhanturvaajille-uusi-apu-suomessa-yksikin-totaalisesti-vaarille-jaljille-mennyt)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Lua - 23/02/2013, 21:05:24
Luulen että katsoin sen MOT:n mistä on tässä ketjussa puhetta. Olen ehdottomasti sitä mieltä että kotiutumisen jälkeiseen seurantaan ja ohjaukseen pitäisi panostaa vielä enemmän.

Kuitenkin jonkun verran brakas kun kerrottiin juttua jo valmiiksi alkoholisoituneesta henkilöstä joka oli rauhanturvatehtäviin lähtenyt, ja se oli sitten ollut viimeinen niitti. Kuten tällä foorumillakin on ollut puhetta, ei reissuun pääse pakoon mitään ja asioiden pitää olla kotimaassa kunnossa. Omien rajojen tunteminen ja noudattaminen on viisautta; reissu on "koettelemus" jo itsessään, eikä varmasti mitään ongelmia itsessään paranna. Voi kun kaikki tämän tajuaisivat.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Taria - 24/02/2013, 07:11:30
Luulen että katsoin sen MOT:n mistä on tässä ketjussa puhetta. Olen ehdottomasti sitä mieltä että kotiutumisen jälkeiseen seurantaan ja ohjaukseen pitäisi panostaa vielä enemmän.

Kuitenkin jonkun verran brakas kun kerrottiin juttua jo valmiiksi alkoholisoituneesta henkilöstä joka oli rauhanturvatehtäviin lähtenyt, ja se oli sitten ollut viimeinen niitti. Kuten tällä foorumillakin on ollut puhetta, ei reissuun pääse pakoon mitään ja asioiden pitää olla kotimaassa kunnossa. Omien rajojen tunteminen ja noudattaminen on viisautta; reissu on "koettelemus" jo itsessään, eikä varmasti mitään ongelmia itsessään paranna. Voi kun kaikki tämän tajuaisivat.

Täysin samaa mieltä.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 06/06/2013, 21:08:56
Afganistanista palaaville tarvitaan henkistä tukea (http://tuomasmuraja.com/?p=523)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 10/09/2013, 13:14:34
Miltäs nyt kotiutuvien puolisoista tuntuu, tarvisko miehet enemmän jälkipuintia, kuin mitä on tarjolla, vai saavatko sitä riittävästi?

Ja miten koette, onko tarve suurempi normaalioloissa ns. siviilityötä tekeville, kuin PV:n palveluksessa oleville?
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: Johanna - 10/09/2013, 13:55:37
Miltäs nyt kotiutuvien puolisoista tuntuu, tarvisko miehet enemmän jälkipuintia, kuin mitä on tarjolla, vai saavatko sitä riittävästi?

Ja miten koette, onko tarve suurempi normaalioloissa ns. siviilityötä tekeville, kuin PV:n palveluksessa oleville?

Musta tuntuu että J saa ihan riittävästi omiin työtehtäviin nähden (siis siihen että mitä se on siellä tehnyt). Luulen että tarve riippuu siitä että mitä on siellä tehnyt. Jos on pääasiassa leirin sisällä, niin uskoisin että tarve on vähempää kuin esim sellaisille jotka ovat olleet paljon partioimassa.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 28/04/2014, 11:13:14
Mielipidekirjoitus aiheesta.

Kriisinhallinnan veteraaneille ammattiapua (http://www.hs.fi/paivanlehti/27042014/mielipide/Kriisinhallinnan+veteraaneille+ammattiapua/a1398479265859)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin ja - hoidon tarpeellisuus
Kirjoitti: IceQueen - 04/06/2014, 12:48:48
Taas on aihe ollut tapetilla.

Vammautuneet rauhanturvaajat taistelevat hoidosta (http://www.hs.fi/kotimaa/Vammautuneet+rauhanturvaajat+taistelevat+hoidosta/a1401681619924)

Kyllä osaa kiukuttaa se, että joutuvat hoitonsa puolesta taistelemaan ja vaatimaan. Perkele, jos suomella on rauhanturvajoukkoja, niin mielestäni heille kuuluis kyllä tarpeen vaatiessa hoito- ja kuntoutuspalvelut järjestää ilman, että itse joutuvat vielä niiden puolesta vääntämään kättä Valtionkonttorin kanssa. >:(

Helpot kohteet kyllä korvataan sujuvasti ja nopeasti, kuten exän käsi, kun sitä jouduttiin suomessa sitten operoimaan. Mut sit kun rahaa menis enemmän, niin lyödään hanat kiinni...
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin ja - hoidon tarpeellisuus
Kirjoitti: Villakoira - 11/06/2014, 21:18:48
Tukea tarvitaan, mutta se ei saisi olla pakollista. Suljettu ympäristö selvästi muuttaa ihmistä.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin ja - hoidon tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 11/06/2014, 22:25:47
Vaikeahan sitä onkaan väkisin ketään tukea.
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin ja -hoidon tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 15/09/2014, 20:35:13
Tässäkin vähän näkökulmaa aiheeseen:

Sotilaspastori Heikki Arikka ei palautunut Afganistanista ennalleen (http://www.hs.fi/ihmiset/Sotilaspastori+Heikki+Arikka+ei+palautunut+Afganistanista+ennalleen/a1410662821312)
Otsikko: Vs: Jälkipuinnin ja -hoidon tarpeellisuus
Kirjoitti: zatu - 28/12/2014, 15:24:17
Linkitelläänpä taas. Kannattaa lukea!

Afganistan jätti jäljen – rauhanturvaajalla on veteraanin kokemus mutta ei titteliä. (http://www.hs.fi/paivanlehti/28122014/sunnuntai/Afganistan+j%C3%A4tti+j%C3%A4ljen++rauhanturvaajalla+on+veteraanin+kokemus+mutta+ei+titteli%C3%A4/a1419309055157)
Kriisialueella palvelleita odottaa usein kotimaassa uusi kriisi. Siksi heistä tulisi pitää huolta myös paluun jälkeen.